CULTUUR

Omroep Zwart: 'Kijkcijfers zijn niet representatief voor onze doelgroep'

Sherina Leerdam is hoofdredacteur van Omroep Zwart
Sherina Leerdam is hoofdredacteur van Omroep Zwart © Rijnmond
De kijkcijfers van de dit jaar gestarte Omroep Zwart zijn nog laag. Hoofdredacteur Sherina Leerdam noemt de metingen niet representatief voor haar doelgroep. "Maar bij 1200 mensen in Nederland staat een kastje."
Omroep Zwart heeft twee programma's op Radio 1 in de nacht en zendt ook uit op televisie. Maar de kijkers zitten volgens Leerdam blijkbaar niet tussen de 1200 mensen die volgens haar thuis een kastje hebben staan op basis waarvan de kijkcijfers worden bepaald, een belangrijke graadmeter voor het succes van een programma.
De doelgroep van Omroep Zwart zijn Nederlanders die zich onvoldoende gehoord en gezien voelen op radio en tv, volgens hoofdredacteur Sherina Leerdam. "Zoals mensen met een beperking, een joodse, islamitische of Aziatische achtergrond."

Geschiedenisprogramma

Op dit moment concentreren de programma's zich op kunst, muziek en cultuur. "Er is ruimte voor spoken word en artiesten die voor het eerst op televisie optreden.' In de toekomst wil Leerdam een televisieprogramma uitzenden over geschiedenis. "Wat je niet leert op school. Bijvoorbeeld: wat gebeurde er op 29 juni 1863?"
Een televisieverslag van Keti Koti volgende week waarbij elk jaar de afschaffing van de slavernij gevierd wordt kan Omroep Zwart dit jaar nog niet produceren, omdat er onvoldoende capaciteit is. Maar volgend jaar staat dat zeker op de planning, zegt Leerdam.
Bekijk hier het interview van Rijnmond-presentator Tahmina Akefi met Sherina Leerdam:
Omroep Zwart mag sinds 1 januari 2022 uitzenden via de publieke omroep