JAARWISSELING 2022

Racistische en neo-nazistische teksten geprojecteerd op pyloon Erasmusbrug

De projectie werd waarschijnlijk vanaf een boot gedaan.
De projectie werd waarschijnlijk vanaf een boot gedaan. © Privéfoto
Onbekenden hebben tijdens de jaarwisseling racistische leuzen geprojecteerd op de pyloon van de Erasmusbrug in Rotterdam. Precies om 0:00 uur stond er onder meer 'white lives matter' en 'zwarte piet deed niets verkeerd' te lezen.
Andere teksten waren de ‘14 Words’ van de (overleden) Amerikaanse neo-nazi en lid Ku Klux Klan David Lane. Zijn organisatie The Order propageerde de dominantie van het Arische ras en vermoordde een Joodse talkshowhost in 1984.
De politie onderzoekt wie verantwoordelijk is voor de projectie. "Omdat de beelden nogal schokkerig zijn, denken we dat ze zijn geprojecteerd vanaf een boot", zegt een woordvoerder van de Eenheid Rotterdam. Justitie onderzoekt of er sprake is van een strafbaar feit.
Bij Rijnmond komen filmpjes en foto's binnen van de geprojecteerde teksten op de Erasmusbrug. Twee filmpjes zijn onder dit artikel te zien.
Hoewel het Nationale Vuurwerk rond de brug is afgelast vanwege de wind, waren er toch veel mensen op de been in de omgeving. De teksten waren voor hen goed te lezen. Ook op sociale media gaan beelden rond van de projecties. Volgens omwonenden waren de teksten meer dan tien minuten te zien.
Politie en openbaar ministerie (OM) doen onderzoek naar de projectie op de Erasmusbrug.
De projectie werd waarschijnlijk vanaf een boot gedaan

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl