FEYENOORD

Feyenoord velt PEC Zwolle ondanks vroege achterstand en bekert eenvoudig verder

Mats Wieffer tikt de 1-1 binnen bij Feyenoord-PEC Zwolle
Mats Wieffer tikt de 1-1 binnen bij Feyenoord-PEC Zwolle © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Ondanks een vroege achterstand heeft Feyenoord donderdag zonder grote moeite de volgende ronde van het KNVB-Bekertoernooi bereikt. De ploeg van Arne Slot won in de eigen Kuip met 3-1 van PEC Zwolle. Ongeschonden uit de strijd kwamen de Rotterdammers niet: David Hancko moest vroegtijdig naar de kant.
Dit zijn drie belangrijke punten bij Feyenoord-PEC Zwolle
Dit zijn drie belangrijke punten bij Feyenoord-PEC Zwolle © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
PEC Zwolle liet er in De Kuip geen gras over groeien. De eerste de beste schietkans werd direct omgezet in een doelpunt. Zo vanzelfsprekend was dat vanuit die positie overigens niet, ware het niet dat Haris Medunjanin de persoon was die de bal van buiten de zestien met links in de bovenhoek knalde. Doelman Justin Bijlow was kansloos op het schot van de bijna 38-jarige routinier, die ooit nog één seizoen het shirt van Sparta droeg.
Mats Wieffer en Danilo balen na het vroege doelpunt van PEC Zwolle tegen Feyenoord
Mats Wieffer en Danilo balen na het vroege doelpunt van PEC Zwolle tegen Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Feyenoord, waar Alireza Jahanbakhsh na zijn goede invalbeurt tegen FC Utrecht kon rekenen op een basisplaats, kende dus evenals afgelopen zondag een beroerde start. Wel was het na de goal van Medunjanin alweer bijna razendsnel gelijk. Sebastian Szymanski kreeg van dichtbij een kans, maar frommelde de bal over.
Na de tegentreffer voerde Feyenoord de druk wel direct op. Jahanbakhsh leek na ruim een kwartier af te stevenen op de gelijkmaker, al was dat gerekend buiten PEC-doelman Mike Hauptmeijer. En ook de schotkansen die volgden - van Szymanski en Danilo - leverden niets op.
Mats Wieffer was blij met zijn basisdebuut voor Feyenoord

Hulp

Maar met een beetje hulp lukte het Feyenoord wel. Hauptmeijer liet een corner uit zijn handen glippen, waarna basisdebutant Mats Wieffer er 1-1 van maakte.
Zo klonk de 1-1 van Mats Wieffer bij Feyenoord-PEC Zwolle op Radio Rijnmond
Amper drie minuten later was het bijna weer Wieffer. De middenvelder kopte de bal richting de kruising, waar Hauptmeijer ditmaal wél knap redding bracht. Uit de corner die volgde was het echter alsnog raak. Zonder er zelf weet van te hebben verlengde Danilo van dichtbij een kopbal van Wieffer, waardoor Hauptmeijer kansloos was.
Het was aan diezelfde Hauptmeijer te danken dat Feyenoord in de slotfase van de eerste helft niet nog verder uitliep. De doelman maakte een pegel van Orkun Kökçü onschadelijk en liet zich niet van de wijs brengen door de acrobatische kunsten van Jahanbakhsh, die het in het zestienmetergebied maar eens probeerde met een omhaal.
Zo klonk de 2-1 van Danilo bij Feyenoord-PEC Zwolle op Radio Rijnmond

Eenzijdig

Vroeg in de tweede helft had Feyenoord tot tweemaal toe de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar beide kansen waren niet besteed aan Jahanbakhsh. Met name de tweede mogelijkheid was een bijna niet te missen kans. Van PEC, waar geboren Rotterdammers Gervane Kastaneer en Melayro Bogarde aan de aftrap stonden, had Feyenoord op dat moment al lange tijd niets meer te duchten.
Het was dan ook een kwestie van tijd voordat Feyenoord de marge zou vergroten. Dat gebeurde uiteindelijk tien minuten na rust. Ietwat gelukkig kwam de bal in de zestien voor de voeten van Danilo, die opnieuw doel trof. Ook Szymanski schoot niet veel later raak, maar hij deed dit in buitenspelpositie.
Zo klonk de 3-1 van Danilo bij Feyenoord-PEC Zwolle op Radio Rijnmond
Daarna geloofde men het wel in De Kuip, waar beide elftallen weinig aanstalten maakten om nog op jacht te gaan naar meer treffers. PEC Zwolle, dat het vizier leek te richten op de KKD-topper van komende zondag tegen Heracles Almelo, kende weliswaar fases met langer balbezit, maar buiten een goede kopbal van Kastaneer werden de Blauwvingers niet gevaarlijk.
Arne Slot: 'Los van het aantal schoten vond ik ons echt heel goed spelen'
Een domper voor Feyenoord was het uitvallen van David Hancko. De Slowaak moest zich laten vervangen met een schouderblessure en is na Gernot Trauner en Quinten Timber de volgende basisspeler die zich meldt in de ziekenboeg van de koploper van de eredivisie. De ernst van zijn blessure is nog niet bekend, al was de eerste reactie van trainer Arne Slot op de persconferentie hoopgevend: "De voortekenen lijken positief. We verwachten dat het een zenuw is. Morgen is er een onderzoek op de club."

Feyenoord - PEC Zwolle 3-1 (2-1)

3' 0-1 Haris Medunjanin
29' 1-1 Mats Wieffer
34' 2-1 Danilo
56' 3-1 Danilo
Opstelling Feyenoord: Bijlow; Pedersen, Geertruida, Hancko (68' Rasmussen), Hartman; Wieffer, Kökçü, Szymanski; Jahanbakhsh (68' Dilrosun), Danilo (83' Gimenez), Paixão (63' Idrissi)
De Braziliaanse Feyenoorders Igor Paixão (links) en Danilo lopen weg na de 2-1 tegen PEC Zwolle
De Braziliaanse Feyenoorders Igor Paixão (links) en Danilo lopen weg na de 2-1 tegen PEC Zwolle © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven