FEYENOORD

Van videoanalist van Slot naar tegenstander: Dennis van der Ree neemt het met Groningen op tegen Feyenoord

Dennis van der Ree
Dennis van der Ree © Hans van der Valk (Orange Pictures)
Een slechtere start is niet denkbaar. De Rotterdamse trainer Dennis van der Ree verloor vorig weekend met FC Groningen bij Excelsior en ging er doordeweeks in het bekertoernooi af tegen de amateurs van Spakenburg. Zondagmiddag wacht Feyenoord, de huidige koploper van de eredivisie én zijn vorige werkgever.
Dennis van der Ree is geboren en getogen in Rotterdam. In de jeugd speelt hij voor Feyenoord maar zijn profcarrière komt pas echt van de grond als hij naar FC Utrecht gaat. Ook speelt hij nog voor NAC Breda, AGOVV en Cambuur.
In Leeuwarden, waar hij zo’n tien jaar heeft gewoond, ontmoet hij ook zijn vriendin Dieuwke, waarmee hij drie kinderen heeft. Tijdens die periode bij Cambuur werkt hij ook met Arne Slot. Vorig seizoen vroeg Slot hem om naar Feyenoord te komen. Als video-analist met wat extra taken.
“Ik ben wel handig met computers, dus had het analyseren toen al op me genomen,” vertelt Van der Ree. “Toen Slot naar Feyenoord ging, heeft hij gevraagd of ik onderdeel wilde worden van zijn staf. Hij kon me niet aanstellen als assistent, want daar waren er al genoeg van. Maar hij wilde mij wel als dusdanig gebruiken." Dus werd hij video-analist, die ook dagelijks op het veld stond.
Dennis van der Ree in dienst bij Feyenoord
Dennis van der Ree in dienst bij Feyenoord © Yannick Verhoeven (Orange Pictures)
Toch deed Van der Ree meer dan alleen het maken van de analyses van tegenstanders. “Ik was niet alleen maar video-analyticus, maar analyseerde ook tegenstanders en ons eigen team en gaf daarnaast veldtrainingen, net als nu bij FC Groningen. Naar buiten toe staat de naam van video-analyticus op je hoofd geplakt, dus werd vaak gedacht dat ik alleen dat deed.”

Van Feyenoord naar Groningen

Als Van der Ree de kans krijgt om volwaardig assistent te worden in Groningen bij de plaatselijke FC, ligt Feyenoord daar niet bij dwars. Het is een positieverbetering die hem gegund wordt. FC Groningen kent wel een slecht seizoen en dat kost trainer Frank Wormuth de kop.
Dennis van der Ree neemt op interimbasis zijn taken over en in de winterstop wordt besloten dat hij het seizoen mag afmaken. Zijn eerste echte kans als hoofdtrainer in het betaald voetbal. Maar hij heeft wel een pittige missie, getuige de slechte start in de eerste twee wedstrijden. Het is Van der Ree zeker niet aan te rekenen, vinden clubwatchers van FC Groningen. De selectie van FC Groningen is niet op peil en de club zal alle zeilen bij moeten zetten om in de eredivisie te blijven.

Slot benieuwd naar de trainer Van der Ree

Arne Slot volgt de verrichtingen van Van der Ree natuurlijk met bovengemiddelde interesse. “Hij was meer dan video-analist en stond elke dag bij ons op het veld. Ik ben niet verrast dat hij deze kans krijgt als het gaat om de kennis en kunde die hij heeft.”
Arne Slot over Dennis van der Ree
“Hij trad hier misschien niet altijd op de voorgrond, maar dat had misschien ook met zijn positie te maken. Ik kan mij goed voorstellen dat hij nu een andere Dennis van der Ree laat zien dan wanneer hij in een ondersteunende rol zit.”

Dijkhuizen herkent de ‘Arne Slot principes’

Ook Marinus Dijkhuizen, de trainer van Excelsior die Van der Ree op een nederlaag trakteerde bij zijn debuut, kent hem. Ze werkten gelijktijdig bij Cambuur, al was dat voor Dijkhuizen maar kort. Hij was de hoofdtrainer toen Van der Ree de beloften onder zijn hoede had. “Ik had af en toe contact met hem, niet veel hoor. Een rustige en slimme jongen.”
“Hij heeft veel met Arne Slot gewerkt en dat zie je wel terug in zijn speelwijze. Er gaat veel door de as heen, daar een overtal creëren. Een kopie van Arne Slot zou ik hem niet noemen, maar het is logisch dat als je veel met iemand samenwerkt, dat je daar veel van oppikt. Dat heb ik bij Alex Pastoor gedaan en hij met Slot. Maar daarna ga je ook jouw eigen visie ontwikkelen.”
Van der Ree tijdens de wedstrijd tegen Excelsior
Van der Ree tijdens de wedstrijd tegen Excelsior © Hans van der Valk (Orange Pictures)
Met name in de eerste helft van de wedstrijd vorig weekend op Woudestein was het vroeg druk zetten zichtbaar. “Ik speel bijna altijd vanuit 4-3-3, maar accenten kunnen anders liggen,” licht Van der Ree zijn visie toe bij RTV Noord na zijn aanstelling. “De ene keer speel je met de punt naar achteren of juist met de punt naar voren, maar ik ga geen gekke dingen doen.”
De hoofdrolspeler zelf begrijpt wel dat hij wordt vergeleken met Slot. "Wij dachten wel een beetje hetzelfde over voetbal. Of ik dat specifiek meeneem door Slot… Ik heb mijzelf er wel door ontwikkeld, mede door hem. Ik heb gekeken hoe het er vorig jaar aan toe ging, dus er zijn wel dingetjes die ik ook hier mee naar toeneem.”

Groningen houdt hart vast voor Feyenoord

Dat het snel anders moet is voor Groningen duidelijk. Maar of het realistisch is dat na de zeperds tegen Excelsior en Spakenburg tegen koploper Feyenoord een resultaat wordt gehaald. Nee, daar wordt in de Euroborg niet echt rekening mee gehouden. Al werd PSV eerder dit seizoen op een dikke nederlaag getrakteerd en is er in het voetbal altijd van alles mogelijk.
“Je kunt wedstrijden nooit met elkaar vergelijken,” vertelt Slot over zijn verwachting van de wedstrijd. “Het is aannemelijk dat Groningen tegen Spakenburg veel op de aanval heeft gespeeld. En dat wij zondag juist meer balbezit hebben dan Groningen, dus dat maakt het verschillende wedstrijden die niet te vergelijken zijn.”
Een zorgelijke blik tijdens het verloren bekerduel tegen Spakenburg
Een zorgelijke blik tijdens het verloren bekerduel tegen Spakenburg © Pieter van der Woude/Orange Pictures
“En dat kan twee kanten uit werken. Groningen kan heel agressief spelen met een publiek dat er snel achter gaat staan", zegt Slot. "Of wij starten ontzettend goed en schieten de eerste goal binnen en het publiek keert zich tegen hun ploeg. Maar wij hebben twee duels gespeeld en twee keer verstaan wij de kunst om na een paar minuten al achter te staan.”
Slot zal zondag uiteraard geen mededogen hebben met zijn oud-collega. “Laten we hopen dat hij het heel goed gaat doen. Want naast het feit dat ik hem een kundige trainer vindt, is het ook een heel prettig mens. Ik heb meerdere jaren prettig met hem samengewerkt, dus ik hoop dat hij veel succes gaat hebben. Maar ik hoop wel dat dit pas over een week gaat beginnen.”