Geboortezorg en kindergeneeskunde blijven toch in Schiedam

Zwangere vrouwen kunnen ook de komende jaren bevallen in het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. Ook de afdeling kindergeneeskunde blijft behouden. Dat heeft de raad van bestuur van het Franciscus Vlietland en Gasthuis bekendgemaakt.

Zorgkoepel Franciscus wilde de afdelingen centraal onderbrengen in het Gasthuis in Rotterdam-Schiebroek. Die plannen komen vooralsnog niet rond.

De zorgkoepel is tot de conclusie gekomen dat een verbouwing in het huidige pand geen oplossing biedt. Dat betekent dat voor de complete locatie Schiebroek een nieuw accommodatieplan moet worden opgesteld.

Onlangs maakte de gemeente Schiedam al bekend dat er voor 2019 geen vertrek van de afdelingen uit het Vlietland sprake zou zijn. Eén jaar is nu meerdere jaren geworden.

Felle protesten


Na de fusie van het Gasthuis en Vlietland in 2015, maakte Franciscus bekend dat de afdelingen Verloskunde en Klinische Kindergeneeskunde op één plek - in Rotterdam - zouden worden ondergebracht. Dat leidde tot felle protesten.

Door de verhuizing zouden de inwoners van Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Spijkenisse afhankelijk worden van de duur van de reis naar Rotterdam. Die zou langer worden door de drukte op de A20.

De onrust werd toen gevoed door de problemen met de Giessenbrug op de A20 in de Spaanse Polder.

Ook verloskundigen en huisartsen vonden het besluit van Franciscus te ver gaan. Minister Schippers van Volksgezondheid stuurde zelfs een topambtenaar om de crisis op te lossen.

Door onder meer de Schiedamse wethouder Patricia van Aken kwamen de gesprekken tussen verloskundigen en huisartsen met het ziekenhuis weer op gang.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: