HORECA

Legendarische Oude Tramhuis in Rotterdam krijgt grote opknapbeurt en wordt monument

Het Oude Tramhuis op de huidige plek, het Hermesplantsoen
Het Oude Tramhuis op de huidige plek, het Hermesplantsoen © Stadsarchief Rotterdam
Het meer dan een eeuw oude tramhuisje in het centrum van Rotterdam is binnenkort geen kebabzaak meer. Het gebouw tussen de Eendrachtsweg en Mauritsweg is gekocht door een erfgoedorganisatie die het gietijzeren huisje grondig laat restaureren. Ruim een halve eeuw werd het Oude Tramhuis gebruikt door horecazaken. Stappers kwamen er tot diep in de nacht een afzakkertje nemen of een vette bek scoren. Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen uit met name die horecatijd.
Het gebouw is gekocht door Stadsherstel Historisch Rotterdam. Deze organisatie wil het huisje grondig te restaureren, waarbij een foto uit 1931 als inspiratiebron geldt. Aan de binnenkant moet het Oude Tramhuis zoveel mogelijk leeg gehouden worden, zodat de oorspronkelijke uitstraling terugkeert, schrijft de organisatie op de eigen site.
Tegelijkertijd wordt er nagedacht over een nieuwe, publieke functie van het Oude Tramhuis.

Rijke historie

Het tramhuisje werd begin vorige eeuw door de firma Bettenhausen gemaakt in opdracht van de RET. Het heeft sindsdien op vele plekken in de stad gestaan.
De eerste plek was op het oude Beursplein, destijds ter hoogte van de huidige Verlengde Willemsbrug. Daar doet het dienst als wachthuis voor trampassagiers en wisseljongens, de oorspronkelijke functie.
Het 50 duizend kilo wegende gebouwtje overleeft het bombardement van Rotterdam aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De RET draagt het huisje over aan de toenmalige Gemeentelijke Technische Dienst. Werklui die het puin van de verwoeste stad ruimen, kunnen zich aan het begin van hun dienst melden bij het huisje.
Het Oude Tramhuis op het Kruisplein
Het Oude Tramhuis op het Kruisplein © Stadsarchief Rotterdam
In 1943 staat het Oude Tramhuis op de Coolsingel. De VVV vestigt er een informatiekantoor in. Tijdens de bouw van het huidige Beursplein begin jaren vijftig wordt het gebouwtje op het Weena neergezet. Je kunt er voor 1 gulden een kaartje kopen voor een rondrit door de stad.
Vanaf 1958 kun je het huisje vinden op het Kruisplein, waar het weer dienst doet als wachthuisje. Dat duurt nog geen tien jaar. Na een grondige opknapbeurt in Rotterdam-Ommoord komt het Oude Tramhuis in 1971 op de huidige plek terecht naast het Eendrachtsplein. De eerste horecazaak die zijn intrek in het historisch huisje neemt, is café 't Oude Tramhuys.
Het Oude Tramhuis wordt in 1971 op de huidige plek aan het Hermesplantsoen getakeld
Het Oude Tramhuis wordt in 1971 op de huidige plek aan het Hermesplantsoen getakeld © Stadsarchief Rotterdam
In meer dan een halve eeuw is er veel gebeurd tussen de glazen en gietijzeren wanden, dat staat wel vast. Nachtvlinders, nachtdieren, dronken stappers, aangeschoten verliefde stelletjes, zwervers, taxichauffeurs, havenwerkers, verpleegsters, studenten. Ze kwamen allemaal om uiteenlopende reden in dat kleine, markante gebouwtje tussen de Eendrachtsweg en de Mauritsweg, hartje centrum. Ook voor zaken die het daglicht misschien niet zouden verdragen, wie weet.
De beroemde slogan voor Las Vegas luidt: 'What happens in Vegas, stays in Vegas'. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor het Oude Tramhuis.
Maar voordat het gebouw zijn definitieve bestemming krijgt, willen we toch een poging wagen iets van dat roemruchte verleden aan het daglicht te tonen.
Rijnmond is op zoek naar bijzondere verhalen van mensen die mooie herinneringen koesteren aan het Oude Tramhuis. Kuste je er een vreemdeling die later je partner werd? Of veranderde je leven toen je voor het eerst een biertje dronk met een toekomstige vriend? Een afzakkertje na een lange werkdag of een vette bek onderweg naar huis? Stuur je verhaal naar internet@rijnmond.nl. Ook verhalen van oud-werknemers zijn erg welkom.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl