ROZENBURG

Dioxine vrijgekomen bij brand AVR, boeren moeten vee binnen houden

Veel rook boven de AVR in Rozenburg.
Veel rook boven de AVR in Rozenburg. © Nieuws op Beeld
Bij de brand bij AVR Afvalverwerking in Rozenburg, die van donderdagochtend tot zaterdagochtend woedde, is dioxine vrijgekomen. Dat meldt de GGD Rotterdam-Rijnmond vandaag. Omwonenden en mensen met een boerenbedrijf in de omgeving krijgen een aantal dringende adviezen, bijvoorbeeld om het vee op stal te houden.
De roetdeeltjes met dioxine zijn vooral terechtgekomen in het gebied tussen Vlaardingen en Maassluis. De Milieu Ongevallendienst van het RIVM deed de afgelopen dagen onderzoek in dat gebied. Uit tussentijdse resultaten van de eerste metingen blijkt dat er te veel dioxinen op het grasland daar aanwezig zijn.
"De overschrijding is dermate hoog dat er een kans is dat ook buiten dit gebied een overschrijding van de limieten plaatsvindt", meldt de GGD. Om die reden worden er aanvullende metingen gedaan in een deel van de gemeente Midden Delfland. De resultaten daarvan worden eind deze week verwacht.

Adviezen GGD

Dioxine is een chloorverbinding, die kan ontstaan door een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld huishoudelijk afval. Dit kan via het milieu in voedsel terecht komen en effect hebben op het immuunsysteem, de hersenontwikkeling en voortplanting. Daarnaast kan het kankerverwekkend zijn.
Uit de metingen die zijn gedaan, is geen direct gezondheidsgevaar voor omwonenden, onderstreept de GGD. Wel wordt veehouders in het gebied geadviseerd om hun (melk)koeien binnen te houden. Daarnaast wordt aan inwoners met hobbykippen uit Maasland, Vlaardingen en Maassluis geadviseerd om de eieren daarvan niet te eten. "Groenten en fruit uit eigen tuin kan worden gegeten, maar alleen als mensen dit goed wassen of schillen", zegt Tom Koeman van de GGD.
Deze boer houdt zijn vee nu binnen vanwege dioxine.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl