nieuws

'Slechts een enkeling houdt zich in Rotterdam aan de mondkapjesplicht'

Rotterdam leek woensdamorgen nog niet gewend aan de nieuwe verplichting om in bepaalde delen van de stad een mondkapje te dragen. Slechts een enkeling droeg een mondkapje, concludeerde verslaggever Maikel Coomans van Radio Rijnmond woensdagmorgen.
"Ik zie nu een groep van twintig fietsers aankomen", zei verslaggever Coomans woensdagmorgen op de Coolsingel. "En één fietser draagt een mondkapje. Tsja."
"Ja, ik ga er meteen een halen vandaag", is de uitleg van een fietser zonder mondkapje. "Ik ga me er wel aan houden. Het zijn nu eenmaal de regels."
"Moet je hier al een mondkapje opdoen?", laat een ander weten. "Ik heb 'm wel hoor!" Vervolgens deed hij het kapje op en reed hij door.

De enkeling die het mondkapje wel op heeft noemt het een 'maatschappelijk verantwoordelijkheid'. "We doen het voor de ouderen", zegt een van hen.
Een vrouw op de fiets stelt vast dat de verslaggever van Rijnmond in overtreding is door geen mondkapje te dragen. Vervolgens ontstaat er een discussie over waar de zone nu precies begint.

Afrikaanderplein


Ook op de markt is een mondkapje vanaf woensdag verplicht. Dat geldt dus ook voor de markt op het Afrikaanderplein.
"We roepen met een geluidsinstallatie om dat het verplicht is", legt Jay Esajas, marktmeester van het Afrikaanderplein, uit.
Volgens Esajas is het onontkoombaar dat hij discussies gaat krijgen over de nut en noodzaak van het mondkapje. "Maar daar verwacht ik geen problemen mee."
Voor de opening van de markt lopen meerdere marktkooplieden nog zonder mondkapje rond. Wel zijn er hier en daar alternatieven zichtbaar, zoals een lasscherm.
"Vandaag gaat het nog om waarschuwen", gaat Esajas verder. "Voor de marktkooplieden hebben we dan ook een mondkapje bij ons. Maar mensen die weigeren een mondkapje te dragen, die verzoeken we om het marktterrein te verlaten."
Lees meer: Geen juridische grond voor boete voor overtreding mondkapjesplicht

Alexandrium

Ook bij Winkelcentrum Alexandrium zijn mondkapjes verplicht. Niet iedereen is daarvan op de hoogte.
“Ik wist niet dat het hier ook moest,” zegt een meneer die onderweg is naar een elektronicazaak. “Ik heb er 18 kilometer voor gefietst dus hoop dat ze me toch naar binnen laten in de winkel”.
En dat lukt. Bijna alle winkels op het winkelcentrum delen bij de ingang mondkapjes uit. Ook het personeel draagt vandaag voor het eerst mondkapjes.
Voor een van de winkels staat een meneer met een mondkapje op een blikje bier te drinken en een sigaret te roken: “Ik heb er gewoon een gat in geknipt. Moet kunnen toch?”