METRO

Minder metroritten door coronaverzuim RET-personeel

Metro.
Metro. © Rijnmond
Reizigers in de Rotterdamse regio moeten vanaf maandag rekeningen houden met minder vaak rijdende metro's. Door de vele coronabesmettingen is er een hoog verzuim onder het metropersoneel. Daardoor heeft het bedrijf te weinig bestuurders om alle metro's volgens het normale dienstrooster te kunnen laten rijden. Met opdrachtgever Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is overlegd over het afschalen.
De maatregelen houden in dat richting Nesselande de metro niet om de tien minuten, maar om het kwartier gaat rijden. Tussen Hoek van Holland en Steendijkpolder wordt elke 30 minuten in plaats van elke 20 minuten gereden. Op de drukke trajecten tussen Capelsebrug en Schiedam-Centrum en tussen Slinge en Rotterdam Centraal rijdt elke 5 minuten een metro. Nu is dat om de 3 of 4 minuten. Op lijn D en E blijven wel de spitsritten rijden om volle voertuigen in de ochtend- en avondspits te voorkomen.
“We balen ervan, want als bedrijf willen we er zijn voor onze reizigers", zegt RET-directeur Maurice Unck. "Tegelijkertijd is het met het huidige verzuim op de afdeling metro simpelweg niet meer mogelijk om de diensten rond te krijgen. Daarmee zouden we te veel vragen van degenen die nog wel werken. Met de huidige reizigersaantallen is afschalen verantwoord als het gaat om drukte in de voertuigen.”

Onbekend hoe lang

Het verzuim onder het metropersoneel van de RET is gestegen door meer besmettingen én meer mensen die onbesmet in quarantaine zitten. Hoe lang de problemen duren, is voor het bedrijf lastig in te schatten. "Als het verzuim daalt, hebben we ongeveer een week nodig om weer op te schalen naar de huidige dienstregeling. Bij tram en bus lukt het op dit moment wel om de huidige dienstregeling te rijden."
De RET plaatst de wijzigingen in de loop van donderdag op de website en in de reisplanner.
Welke gevolgen het afschalen heeft voor de prestatieafspraken die de RET met de MRDH heeft, moet nog worden overlegd. Volgens de RET is het vooral overmacht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl