CULT

Rotterdamse Sambalman stopt ermee na brommerbrand, wie volgt hem op?

De Sambalman bij zijn afgebrandde brommer
De Sambalman bij zijn afgebrandde brommer © Rijnmond
Hij is een van de bekendste straatverkopers van de stad en werd in het verleden door Museum Rotterdam zelfs uitgeroepen tot Echt Rotterdams Erfgoed. Maar nadat zijn brommer deze week afbrandde, is het over en uit met zijn sambalhandel. De Sambalman vertrekt naar Suriname en is nu op zoek naar een opvolger.
Dr. Mau, oftewel de Sambalman, gebruikte jaren zijn fiets en later een brommer om zijn zelfgemaakte sambal in glazen potten te slijten aan mensen op Rotterdamse terrassen. Hij maakte destijds uit noodzaak van zijn hobby zijn beroep. Dr. Mau maakte al jaren thuis sambal en in een crisisheeft hij de ronde van een eerdere Sambalman in Rotterdam overgenomen.
Maar wat nu nog rest van zijn brommer, is een verbrand geraamte. "Ik dacht zelf dat het door mensen in de fik gestoken was, maar de brandweer heeft gezegd dat het een spontane brand was. Kortsluiting dus. Dat moet ik bij de verzekering gaan aankaarten", zegt hij tegen onze verslaggever.
Sambalman in Rotterdam stopt ermee nadat zijn brommer afbrandde

De druppel

Nu is het genoeg geweest voor de Sambalman, al is het voor hemzelf geen verrassing. "Ik was het al maanden van plan, maar deze brand was de druppel die de emmer deed overlopen. Ik moet ook aan andere dingen gaan denken. In Suriname heb ik mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Dan ga ik daar een beetje genieten de rest van mijn leven."
Dat veel mensen hem zullen gaan missen, staat buiten kijf. "Wel meer mensen zeggen dat. Maar de één z'n dood is de ander z'n brood. Als de Sambalman er niet meer is, er wel een andere die opstaat." Dat is dan ook wat hij hoopt. "Mensen moeten kunnen blijven genieten van de sambal. Tegen mijn volgers zou ik willen zeggen dat ze in de toekomst deze Sambalman niet meer gaan zien, maar misschien wel één of twee knulletjes met een karretje die de sambal promoten."