OEKRAÏNE

Sander de Kramer brengt gaskachels naar Oekraïne: 'Het kippenvel stond me op de trommelvliezen'

Sander de Kramer deelt kachels uit
Sander de Kramer deelt kachels uit © Sander de Kramer
Rotterdammer Sander de Kramer is net terug uit Oekraïne. Door de oorlog zitten mensen daar zonder stroom en dus zonder verwarming. De Kramer werd met open armen ontvangen toen hij gaskachels kwam brengen. Tegelijkertijd hoorde hij de meest vreselijke verhalen. "Deze oorlog is echt bizar."
Kort geleden liep hij nog malaria op in bloedheet Afrika. Nu is hij terug uit de snerpende kou. Met een touringcar vol gaskachels is Sander De Kramer naar Oekraïne gereden, waar het momenteel 's nachts 8 graden onder het vriespunt is. De temperatuur kan zelfs zakken tot -20. "De winter is nog maar net begonnen", vertelt de journalist. Daarom is, in samenwerking met het plaatselijke Rode Kruis, een actie op touw gezet. De hulporganisatie bepaalt wie er in aanmerking komt voor een kacheltje. De Kramer zorgt dat de warmtebron er komt.
Het gaat om mensen zoals Julia. "Zij is weduwe", vertelt De Kramer. "Haar man is overleden bij een inval van de Russen. Ze moet het nu zelf zien te rooien met een meisje van zeven. Dan staan de tranen je wel in de ogen."
Weduwe Julia en haar dochter Masha (7) krijgen een kachel
Weduwe Julia en haar dochter Masha (7) krijgen een kachel © Sander de Kramer

Raketinslag

Julia was enorm dankbaar voor het kacheltje. "Ze zei: 'Je hebt geen idee hoe blij dit me maakt.' Dan staat het kippenvel op je trommelvliezen. Het is eigenlijk een klein gebaar."
De Kramer heeft ook kachels gebracht naar Kiev, waar een aantal dagen geleden een raketinslag was. De Russen wilden een elektriciteitscentrale raken, maar de raket kwam in een volkswijk terecht. Daarbij kwamen meerdere mensen om het leven. "Een pure oorlogsmisdaad", stelt De Kramer. "De wijk was helemaal afgebrand. Ik stond te praten met een vrouw van wie het plafond naar beneden was gekomen. Ze vertelde dat haar bovenbuurman was overleden door de raketinslag en dat zijn zoon zijn been was verloren."
Zelf had de vrouw zich over haar kleinkinderen laten vallen, om desnoods haar leven op te offeren voor dat van hen. "Ze had zo veel littekens. Ik heb toen m'n hele portemonnee leeggetrokken."
Sander de Kramer aan tussen de Oekraïense soldaten
Sander de Kramer aan tussen de Oekraïense soldaten © Sander de Kramer

'Waarom willen ze ons vermoorden?'

Als dank voor het kacheltje wilde de vrouw iets aan de Rotterdammer geven. "Dat kon ik toch niet aannemen? Maar zij stond erop. Ze gaf me een flesje wodka in de vorm van een politieknuppel. Terwijl ze nauwelijks iets meer had. Nou, dan kun je me echt opvegen."
"Hoe kunnen mensen zo wreed zijn in tijden van oorlog?", vraagt De Kramer zich hardop af. "Ze veranderen in beesten. Dat gevoel speelt ook erg onder de Oekraïense bevolking. Die zeggen over de Russen: we zijn dezelfde mensen. We spreken dezelfde taal. We hebben hetzelfde geloof. Waarom willen ze ons vermoorden?'"
Toch heeft de Rotterdammer ook mooie herinneringen aan zijn avontuur overgehouden. "We hebben mensen echt zien stralen. Dat was hartverwarmend. Het doet ze goed dat er aan hen gedacht wordt."
Deze actie was nog maar het begin, want er wordt alweer hard gewerkt aan een vervolg.
Wil je de Oekraïeners ook wat warmte geven? Voor 70 euro kun je een kachel sponsoren. Dat kan via kachelsvooroekraine.nl.
Sander de Kramer brengt kachels naar Oekraïne, waar het in de winter -20 graden kan worden