TOESLAGENAFFAIRE

Fors meer Rotterdammers zijn slachtoffer van de toeslagenaffaire: niet 6.000 maar 9.000 gedupeerden

Ruim honderd slachtoffers toeslagenaffaire marcheerden in november 2021 naar het belastingkantoor
Ruim honderd slachtoffers toeslagenaffaire marcheerden in november 2021 naar het belastingkantoor © Rijnmond
In Rotterdam zijn niet 6 duizend, maar 9 duizend mensen gedupeerd door de toeslagenaffaire. Ouders die zich niet hebben gemeld als slachtoffer, maar wel bekend zijn omdat ze schulden hebben bij de gemeente, worden vanaf nu ook meegeteld. De nieuwe Rotterdamse cijfers en telmethode staan in een rapport waarover het online tijdschrift Vers Beton bericht.
Tot voor kort werden alleen ouders tot de slachtoffers gerekend die door de Belastingdienst als mogelijke gedupeerde waren aangemerkt. De nieuwe telmethode voegt daar niet alleen ouders met gemeentelijke schulden aan toe; ook wordt vanaf nu een groep gedupeerden meegeteld die zich later bij de gemeente heeft gemeld.
In een brief die het stadsbestuur deze week aan de gemeenteraad heeft gestuurd, staat dat van ruim 4700 Rotterdammers vaststaat dat ze slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. Meer dan 4300 mogelijk gedupeerden wachten nog op erkenning door de Belastingdienst. De overige 175 Rotterdammers die zich hebben gemeld, zijn niet als slachtoffer erkend.

Fraudeur

De toeslagenaffaire draait om vele duizenden ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen en ten onrechte werden bestempeld als fraudeur. De Belastingdienst vorderde bij deze ouders bedragen oplopend tot vele tienduizenden euro's terug. Veel van hen raakten door het hardvochtige beleid van de Belastingdienst diep in de schulden. Er zijn schrijnende verhalen van slachtoffers van wie de kinderen uit huis geplaatst werden, van mensen die hun baan verloren en van mensen die letterlijk ziek werden.
In het centrum van Rotterdam werd in het voorjaar door honderden ouders en grootouders gedemonstreerd. Ze eisten dat de regering vaart maakte met het oplossen van de problemen waarin ze verzeild waren geraakt door het stopzetten en snoeihard terugvorderen van hun kinderopvangtoeslag.

Migratieachtergrond

In Rotterdam en andere grote steden wonen relatief veel gedupeerden van de affaire. Eerder dit jaar stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vast dat de meeste slachtoffers een migratieachtergrond hebben. Vooral Surinaamse en Caribische Nederlanders werden getroffen door de harde fraudeaanpak van de Belastingdienst.
In de meeste gevallen ging het om alleenstaande ouders. Veel van hen zaten in de bijstand toen de Belastingdienst begon met het onrechtmatig terugvorderen van toeslagen.