FEYENOORD

Buffel en Van Hooijdonk blikken terug op 'gallery-goal' Feyenoord tegen FC Twente: 'Eén van de mooiste overwinningen ooit'

Pierre van Hooijdonk (links) en Thomas Buffel (rechts)
Pierre van Hooijdonk (links) en Thomas Buffel (rechts) © Orange Pictures
Zondag speelt Feyenoord de belangrijke uitwedstrijd tegen FC Twente. 21 jaar geleden, op 14 september 2002, beleefde de ploeg uit Rotterdam een memorabele avond op bezoek in Enschede met een 1-5 overwinning. Chong-Gug Song maakte zijn debuut en gaf meteen twee assists terwijl Thomas Buffel een schitterende aanval afmaakte met een goal.
Trainer Bert van Marwijk begon de wedstrijd met een enigszins verrassende opstelling. Song mocht voor het eerst starten en ook Buffel begon in de basis. Het was niet vanzelfsprekend dat de middenvelder mocht starten tegen FC Twente. "Ik was lange tijd geblesseerd en moest wachten op mijn kans", zegt Buffel. "Ik viel in tegen Fenerbahçe in de Champions League en mocht een week later ook spelen tegen Excelsior. Die week daarop stond FC Twente op het programma."
Opstelling Feyenoord: Zoetebier; Emerton, Van Wonderen, Paauwe, Van Haaren; Song, Bosvelt, Ono, Pardo (77' Lurling); Buffel (83' Kalou), Van Hooijdonk
De wedstrijd in Enschede begon goed voor Feyenoord. De ploeg van Van Marwijk kreeg kansen met Pierre van Hooijdonk en Shinji Ono, maar die kansen werden gekeerd door de doelman van FC Twente, Sander Boschker. Halverwege de eerste helft was het dan toch raak voor Feyenoord. Ono kopte de bal in het doel na een perfecte voorzet van debutant Song.
Gelijk na de aftrap ging het helemaal mis voor de Rotterdammers. FC Twente sprintte naar voren en kreeg door een fout van Feyenoord-verdediger Brett Emerton de bal gelukkig mee. Scott Booth, de Schotse spits van FC Twente, werkte de bal vervolgens achter doelman Edwin Zoetebier waardoor de spanning weer helemaal terug was.
Feyenoord hield vol de druk op FC Twente waardoor de 1-2 niet uit kon blijven. "Ik liep toen in de rug van de verdediging en kreeg de bal perfect mee van Emerton", blikt Buffel terug. Toen ik één op één met de keeper kwam, werkte ik de bal met buitenkant-voet over de keeper heen." Hiermee was de toon gezet voor het restant van de wedstrijd.
Kijk hieronder naar de samenvatting van FC Twente - Feyenoord op 14 september 2002:

Feyenoord loopt verder uit

Vlak voor rust kreeg Ono de kans op de 1-3. De Japanner schoot de bal voorbij de doelman van FC Twente en vergrootte voor rust de voorsprong voor Feyenoord. In de rust moest doelman Boscker gewisseld worden vanwege een blessure. Cees Paauwe, de broer van Feyenoord-verdediger Patrick Paauwe, kwam voor hem in de plaats, maar kon niet voorkomen dat de Rotterdammers verder uitliepen gedurende de wedstrijd.
Tekst gaat verder onder de foto
Chong-Gug Song op het trainingsveld na zijn debuut in Enschede
Chong-Gug Song op het trainingsveld na zijn debuut in Enschede © Archief
Van Hooijdonk had al verschillende keren de kans gekregen om een treffer te maken, maar wist de bal niet in het doel te krijgen. Halverwege de tweede helft was het dan toch raak voor de spits van Feyenoord. Na opnieuw een goede bal van Song, kopte Van Hooijdonk de bal achter Paauwe en zette zo de 1-4 op het scorebord. De spits kan de goal zelf niet meer volledig terughalen, maar kan nog goed herinneren hoe Song die wedstrijd speelde. "Hij speelde ontzettend goed en liet een hele goede indruk achter op ons team."

Gallery-goal

En toen kwam daar de 1-5 voor Feyenoord, een goal om in te lijsten. Buffel kan zich nog goed herinneren hoe het doelpunt tot stand kwam. "Song kreeg de bal perfect mee naar voren van Sebastian Pardo en hakte vervolgens de bal terug op de meegelopen Pardo. Die gaf de bal op zijn beurt in één keer mee aan Ono en hakte de bal weer terug naar mij. Het was echt een geweldige 'gallery-goal' van onze kant."
Tekst gaat verder onder de video
Goede sfeer bij de training daags na de 1-5 overwinning bij FC Twente
Hoe meer Buffel erover praat, hoe meer het weer bij de Belg gaat leven. "De combinatie en afwerking waren echt van hoog niveau. Toen de bal naar voren ging, kon ik nog niet voorspellen wat er zou gaan gebeuren. Je zit in die actie en alles gaat heel snel. Ono geeft die bal mee en ik krul die bal prachtig in de kruising. Ik weet nog dat ik na afloop heel blij was dat ik de goal had gemaakt, juist door de mooie acties die eraan vooraf gingen. Een schitterende assist wordt soms verprutst als er geen doelpunt uit komt. Het is mooi dat ik er wel een doelpunt van heb kunnen maken."

'Eén van de mooiste overwinningen ooit'

"Als ik naar FC Twente-Feyenoord kijk, denk ik altijd nog even terug aan die fantastische wedstrijd in 2002", vervolgt Buffel. "Dat was namelijk ook het moment dat ik besefte dat Feyenoord naast hard werken, ook goed kan voetballen." Ook Van Hooijdonk kijkt positief terug op die wedstrijd. "We speelden bijna 'one touch voetbal' als team. Voor Feyenoord is dat één van de mooiste overwinningen ooit."
Tekst gaat verder onder de foto
Van Hooijdonk en Buffel juichen na een goal tegen FC Twente
Van Hooijdonk en Buffel juichen na een goal tegen FC Twente © Still archief
Zondag staan de ploegen opnieuw tegenover elkaar in de eredivisie. Van Hooijdonk hoopt dat de wedstrijd tegen FC Twente geen bananenschil wordt voor de Rotterdammers. "Het wordt een hele pittige klus voor Feyenoord. Twente zit namelijk, net als Feyenoord, heel goed in elkaar. Die ploeg heeft zich op een knappe manier genesteld in de top van de eredivisie. Het collectief is erg goed bij de thuisploeg."
Ook Buffel verwacht een spannende wedstrijd tussen de nummer één en vier van de eredivisie. "FC Twente is wel echt een subtopploeg geworden en daar kan Feyenoord het best lastig gaan krijgen."

Rest van het seizoen

Buffel ziet dat Feyenoord tot veel in staat is dit seizoen. "Met een beetje geluk kunnen ze best ver komen dit seizoen, maar geluk kan je ook afdwingen. Het aantal blessures is inmiddels ook wel weer aardig op orde bij de ploeg, dus ik heb wel vertrouwen in een mooi seizoen voor Feyenoord. Zeker met de staf die nu op de bank zit", verwijst Buffel naar Arne Slot.
Tekst gaat verder onder de foto
| Foto:
| Foto:
Van Hooijdonk sluit zich aan bij de woorden van de oud-middenvelder. "Feyenoord is natuurlijk een grote titelkandidaat. De top-vijf ligt heel dicht bij elkaar, al zie ik PSV niet meer als concurrent van Feyenoord. Dan blijven Ajax, AZ en FC Twente over als concurrenten en tegen die laatste kan je zondag een enorme slag slaan."
De ploeg van Arne Slot speelt de komende weken tegen sterke tegenstanders in de eredivisie. Zondag staat FC Twente dus op het programma waarna PSV en AZ op bezoek komen in De Kuip en tussendoor wordt er nog een uitduel tegen SC Heerenveen gespeeld. De komende weken gaan volgens Van Hooijdonk dan ook cruciaal zijn voor Feyenoord. "Als je hier goed doorheen komt, dan heb je een behoorlijke marge op je concurrenten en ga je echt aanspraak maken op de titel", besluit de oud-spits.
De wedstrijd in Enschede begint zondag om 12:15 uur en is uiteraard live te volgen op Radio Rijnmond. De uitzending begint om 12:00 uur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl