FIETS

Olmo fietste 17 duizend kilometer naar Bali en is weer thuis: ‘Ik ga de vrijheid missen!’

Vrienden Malte en Olmo fietsten 17 duizend kilometer
Vrienden Malte en Olmo fietsten 17 duizend kilometer © Privé
De 31-jarige Olmo uit Rotterdam stapte veertien maanden geleden op de fiets richting Bali. Samen met een vriend fietste hij al die maanden door, waarbij hij 25 landen doorkruiste. Met 17 duizend kilometer in de benen kwam Olmo zaterdagmiddag aan op Schiphol, waar zijn familie hem welkom heette.

Hoe voelt het om weer terug te zijn?

"Beetje raar. Gemengde gevoelens. Aan de ene kant heel fijn om iedereen weer te zien. Mijn zus heeft laatst een tweede dochtertje gekregen, dus er wacht gewoon een nieuw familielid om te ontmoeten. Aan de andere kant zie ik er tegenop. We zijn de afgelopen vijf, zes maanden in India, Nepal en Indonesië geweest. Alles gaat daar zoveel trager en mensen zijn opener. Mensen zijn hier vaak gehaast en gestrest. Dus ik zie er wel een beetje tegenop om weer te integreren in onze maatschappij."
Fietsers Olmo (rechts) en Malte
Fietsers Olmo (rechts) en Malte © Privéfoto

Waarom ben je gaan fietsen?

"Ik zat een beetje klem in mijn leven. Ik zat tegen een burn-out aan, had depressieve klachten, kreeg twee keer Covid en raakte mijn energie kwijt. Daarnaast zat ik in een relatie die ten einde liep en waar ik niet goed los van kon komen. Mentaal zat ik in de knoop. Ik ben toen gestopt met mijn baan en heb mezelf drie maanden gegeven om leuke dingen te doen.
Ik sprak Malte en vertelde hem hoe goed het voelde dat ik was gestopt met mijn baan. Hij zat ook een beetje vast en stelde voor om te gaan fietsen. Hij was geïnspireerd door de documentaire Biking Borders, waarin twee Duitse jongens naar Beijing fietsen. Het resoneerde en klonk als een ideale optie. Ik heb hem teruggebeld en gezegd: 'Top idee, gaan we doen!' Voor ons allebei was er behoefte aan verandering en een zoektocht naar meer avontuur en vrijheid."
Olmo en Malte fietsten door 25 landen
Olmo en Malte fietsten door 25 landen © Privefoto

Welke landen hebben de meeste indruk gemaakt?

"Ik vond Java heel mooi. De mensen zijn superleuk. Ze lijken heel gelukkig, vrolijk en ongeremd. Ze zoeken de hele tijd contact met je. Een beetje prettig gestoord. Je kan er ook fantastisch surfen. En het eten is echt heerlijk! Verder zou ik Albanië nog een keer willen bezoeken. Het verraste me heel erg. Het ligt in Europa, maar het voelt alsof je in een Zuidoost-Aziatisch land bent.
Ik zou ook terug willen naar Iran, omdat het een interessante cultuur heeft en we maar een klein deel hebben kunnen zien. Op dat moment waren er veel protesten en sancties vanuit het westen. Als westerlingen liepen we het risico gearresteerd te worden. We hebben in eerste instantie gewacht, maar na zes weken besloten we te vliegen naar India."
De vrienden fietsten een jaar samen
De vrienden fietsten een jaar samen © Privéfoto

Wat was het hoogtepunt van je reis?

"Het klinkt misschien gek, maar dat waren de zes weken die ik in mijn eentje heb gefietst. Ik ervaarde dat het niet uitmaakt waar ik mezelf loslaat in deze wereld, met mijn fiets en mijn spullen. Het komt gewoon goed. Dat geeft vertrouwen en een enorm gevoel van vrijheid. We hadden afgesproken dat wanneer er irritaties zouden komen, we dan eventueel zouden opsplitsen. We zouden samen door India fietsen, maar Malte had meer zin om naar vrienden in Thailand te gaan, waar hij heeft gewoond. Toen besloot ik alleen naar Noordoost-India te gaan."
Olmo fietste naar Bali voor het goede doel
Olmo fietste naar Bali voor het goede doel © Privéfoto

Zo’n lange reis is te vergelijken met een pelgrimage, wat heb je geleerd over jezelf?

"Dat ik tot veel meer in staat ben dan ik zelf dacht. Fysiek gezien, maar ook mentaal. Ondanks grote taalbarrières lukt het om me te redden en toch ook leuke contacten te hebben. Zo waren we in Armenië bij een gezin waar alleen de dochter een heel klein beetje Engels sprak. De vader nam ons mee naar zijn hangplek waar zijn vrienden waren. We hadden een geweldige avond met vijf mannen met wie we niet konden praten, maar met wie het leuk drinken, blowen en spelletjes spelen was.
Iets anders wat ik heb geleerd toen ik in India was, is dat boeddhisme me enorm aanspreekt. Ik kwam een Buthaanse boeddhistische monnik met zijn broer en diens vrouw tegen in een warmwaterbron in Sikkim. Die hebben me er veel over uitgelegd. Ik herkende zoveel daarvan in mezelf, dat ik dacht: ‘Misschien ben ik wel een boeddhist’."
Olmo: 'Zo lang fietsen maakt je fysiek en mentaal sterk'
Olmo: 'Zo lang fietsen maakt je fysiek en mentaal sterk' © Olmo Meijs

Het klinkt alsof je op zoek was naar jezelf…

"Ja, heel erg. Ik wist niet meer wie ik was en hoe ik in elkaar stak. Ik was mezelf echt helemaal kwijt. En ik vond mezelf ook helemaal niet meer leuk. Dat was zo moeilijk om mee om te gaan. Deze reis heeft heel erg geholpen om mezelf te herontdekken en te weten wat ik belangrijk vind.
Ik wil proberen bewuster te leven, meer te mediteren en yoga te doen. Methodes om beter te voelen en te luisteren naar wat er in mijzelf gebeurt en daarmee om te gaan. Ik weet ook zeker dat ik geen baan meer wil waarbij ik geen vrijheid heb om zelf te bepalen wat ik met mijn leven wil. Dat autonome gevoel dat ik afgelopen maanden heb gehad, wil ik graag vasthouden…"
'Ik zou het iedereen met mentale klachten aanraden. Fietsen is megatherapeutisch!'
Olmo

Wat nu?

"Ik heb alles achtergelaten. Ik heb geen huis, baan en auto meer. Ik ga eerst bij mijn ouders in Maastricht wonen. Dan wil ik gaan schrijven over de reis. Ik heb heel veel foto’s gemaakt, die wil ik samen met de verhalen bundelen in een boekvorm. In eerste instantie voor mezelf, maar wie weet is het ook interessant voor andere mensen en kan ik het uitgeven.
Daarna wil ik mijn leven in Rotterdam weer oppakken. Op zoek naar een huurhuis of een tiny house. Dan op zoek naar projecten die ik kan doen als freelance meubelmaker en industrieel ontwerper. Ik wil zo goedkoop mogelijk leven en veel tijd creëren om muziek te kunnen maken. Ik drum al sinds mijn achtste. Muziek is heel belangrijk voor mij, ik ben altijd aan het zingen of aan het tikken. Maar het stond altijd op een tweede plaats. Ik ben benieuwd wat er uit mij komt als ik muziek serieuzer ga nemen."

Heb je een tip voor mensen die dit ook zouden willen?

"Doe het gewoon. Ik zou iedereen met mentale klachten aanraden om te gaan fietsen. Het is zo goed om buiten te zijn en tijd met jezelf door te brengen in stilte. Dat werkt megatherapeutisch!"
Olmo en Malte fietsten voor het goede doel. Met hun reis hebben ze ruim 14 duizend euro opgehaald voor INclusion, een organisatie die inwoners van een dorp in Oeganda een basisinkomen verschaft. Schenken is nog mogelijk. https://www.bikingforbetter.com/inclusion

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl