ROTTERDAM

Drijvende kracht achter wereldwijde succes Schmidt Zeevis Rotterdam, Hans Schmidt, is overleden

Hans Schmidt van Schmidt Zeevis is overleden
Hans Schmidt van Schmidt Zeevis is overleden © Schmidt Zeevis
Op 87-jarige leeftijd is in zijn woonplaats Rotterdam Hans Schmidt overleden. Schmidt overleed als gevolg van een val vorige week zaterdag toen hij uit een tram stapte. "Hans Schmidt was niet alleen een ondernemer, maar ook een Rotterdamse held", schrijft Schmidt Zeevis op zijn website.
Schmidt Zeevis bevestigt het overlijden van Hans Schmidt zaterdag via de website. Het bedrijf noemt hem de visionaire kracht achter het wereldwijde succes van het bedrijf. "Hans Schmidt zal herinnerd worden als een man met een ongeëvenaarde liefde voor de zee en haar schatten. Zijn leiderschap en vastberadenheid hebben Schmidt Zeevis op de kaart gezet als een vooraanstaande naam in de viswereld, en zijn nalatenschap zal voortleven in elk stukje van de oceaan dat Schmidt Zeevis aanraakt."

Van viskar op de markt naar zeeschip in de Spaanse Polder

Het in Rotterdam en daarbuiten wereldberoemde Schmidt Zeevis werd in 1908 opgericht door 'oma Schmidt'. Johanna Schmidt verkocht vanuit haar viskar haar waren op de markt in Rotterdam. In 1916 opende Johanna haar eerste zeeviswinkel. Het bedrijf is vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw een begrip in de stad en zit met een winkel aan de Westzeedijk. In 1963 volgt de verhuizing naar het Vasteland. En in 2015 krijgt Schmidt Zeevis weer een nieuw onderkomen, aan de Matlingeweg in - hoe kan het ook anders - een groot zeeschip dat het zelf heeft laten bouwen.
Het pand in de Spaanse Polder werd geopend door koningin Máxima, in aanwezigheid van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Een jaar later, op 2 september 2016, kreeg het bedrijf het predikaat hofleverancier en ging het voortaan als Koninklijke Schmidt Zeevis door het leven. Het bedrijf verkocht tegen die tijd vijf miljoen kilo vis per jaar.

Groot denken

Hans Schmidt gaat al jong bij zijn vader in het familiebedrijf aan de slag en zal er tot zijn pensionering blijven. Zijn vader heeft na de oorlog het bedrijf overgenomen van oma Schmidt. Hans haalde dagelijks de vis op in Scheveningen, vertelt hij in 2021 in een interview met De Ondernemer. "Daar tilde ik tientallen natte houten kisten vol vis van 40 kilo per stuk mijn bestelbusje in." Het blad maakt een portret van de dan 86-jarige Hans met de titel 'Hoe Hans Schmidt van een viswinkeltje in Rotterdam een wereldbedrijf maakte'.
Hans denkt al snel groter dan zijn vader. Een winkel is voor hem niet genoeg; hij sluit op eigen initiatief een deal met de directie van het Parkhotel om vaste leverancier van vis te worden. Daarna volgt de gehele Rotterdamse horeca en verlegt het visbedrijf ieder jaar zijn grenzen verder. Daarmee is hij de grondlegger van het (inter)nationale succes van Schmidt Zeevis B.V..
Als het bedrijf in 2016 koninklijk wordt, is het al jaren niet meer in de Schmidt-familie. Hans Schmidt verkocht zijn zeevishandel rond de eeuwwisseling, omdat geen van zijn drie zonen hem wilden opvolgen. Hij komt er naar verluidt nog wel twee keer per week. Verder slijt hij zijn dagen in zijn huis in Hillegersberg. Hij heeft daar uitzicht op de Bergse Voorplas.

Zwerfvuil ruimen vanuit zijn scootmobiel

In 2021 blijkt dat Hans niet alleen een diep respect heeft voor de zee en haar schatten, maar voor de natuur in het algemeen. Een verslaggever van Rijnmond spreekt hem tijdens een actie om zwerfvuil op te ruimen bij de Bergse Plassen. Hans Schmidt is met zijn scootmobiel komen helpen. Hij vertelt dat hij het liefst twee keer per week de omgeving wil schoonhouden, omdat de hoeveelheid zwerfvuil blijft groeien. Volgens hem heeft hij zijn hele leven kunnen oefenen. "Ik heb het vroeger bij de zaak ook wel gedaan. Hadden we iedere week een man die zorgde dat het voor een achter bij de entree schoon was."

Oproep: Hoe herinnert u zich Hans Schmidt?

Schmidt Zeevis is in en buiten Rotterdam een waar begrip. Heeft u herinneringen aan Hans Schmidt en zijn bedrijf. Wij horen ze graag voor een persoonlijk portret over Hans Schmidt. Mail ons, app op +31 97012113165 of bel op 010 707 57 13.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl