EUROPACUP

Europa Cup I-winnaars van 1970 genieten van het huidige Feyenoord: 'Beter dan de voorgaande kampioensploegen'

De oud-winnaars van de Europa Cup I van Feyenoord poseren voor de beker
De oud-winnaars van de Europa Cup I van Feyenoord poseren voor de beker © Rijnmond
Met Feyenoord-Celtic in het vooruitzicht kan natuurlijk niemand om de legendarische Europa Cup I-finale van 1970 heen. Ruim vijftig jaar na de winst in San Siro, kwamen oud-spelers en weduwes op een reünie samen in 't Zalmhuis in Capelle aan den IJssel. Daar blikten de Feyenoordhelden van weleer terug en vooruit.
Niet iedereen van het legendarische Feyenoordteam is aanwezig op de reünie. Willem van Hanegem zegde deze bijeenkomst af. En sommige spelers van deze succesploeg zijn overleden. Opvallend was de komst van Franz Hasil, die helemaal vanuit Oostenrijk is overgekomen.
Piet Romeijn is één van de nog levende winnaars die aanwezig was op de reünie. "Hartstikke gezellig. Het is leuk om al die oude jongens weer te zien", vertelt de oud-verdediger van de Rotterdammers. Rinus Israël kijkt om zich heen en ziet de oude beker pronken. "Ik kan zeggen dat ik de eerste Nederlander ben die de trofee omhoog heeft gehouden", grijnst IJzeren Rinus, die toentertijd in Milaan de aanvoerder van Feyenoord was.
De tekst gaat verder onder het interview met Piet Romeijn:
Piet Romeijn kijkt uit naar Feyenoord-Celtic: 'Prachtig natuurlijk!'
Romeijn draagt letterlijk een aandenken aan die bijzondere winst. Zijn kettingkje is de bekende 'Cup met de Grote Oren', inclusief een balletje dat erop is gemonteerd. "Maar dat laatste heb ik van mijn vrouw gekregen. Het hoort bij elkaar."

Lovend over het huidige Feyenoord

Was de wedstrijd tegen Celtic in 1970 de laatste wedstrijd van een lang Europees seizoen, nu is het duel met de Schotse topclub het eerste. "Prachtig natuurlijk!", straalt Romeijn, die uiteraard aanwezig zal zijn in De Kuip. Israël kon het ook niet geloven dat Celtic en Feyenoord aan elkaar werden gekoppeld. "Dat is voor de Feyenoordsupporters een kraker", vindt hij, die optimistisch is gestemd voor het eerste groepsduel in de Champions League.
De tekst gaat verder onder het interview met Rinus Israël:
Rinus Israël over Feyenoord-Celtic: 'Die finale is geweest. Het gaat om nu'
Romeijn geniet van het huidige Feyenoordteam. "Ik denk dat deze ploeg beter is dan de voorgaande kampioensploegen. Hij (Arne Slot, red.) zegt het, dus hij weet het. Ik zal zijn oordeel niet in twijfel trekken, haha! Maar afgelopen zaterdag tegen sc Heerenveen was het helemaal genieten."
Bij de woorden van Slot sluit Israël zich aan. "In het duel met sc Heerenveen zag het er voetballend beter uit dan in het kampioenselftal. Ik vond Feyenoord erg goed spelen. Het team zit goed in elkaar en is op elkaar afgestemd."

Erehaag van Celtic-supporters

Tijdens de reünie werd Israël voor een dilemma gesteld welk Feyenoordteam beter is: dat van 1970 of nu. "Als ik moest kiezen, dan was dat het team van 1970", zegt Israël. Dat team had volgens Israël individueel betere spelers. Maar Israël staat daar verder niet bij stil. "Die finale is geweest. Het gaat om nu", relativeert de oud-aanvoerder van Feyenoord.
Ook Franz Hasil (rechts naast de beker) was aanwezig op de reünie
Ook Franz Hasil (rechts naast de beker) was aanwezig op de reünie © Rijnmond
Die gewonnen finale zit bij Romeijn nog vers in het geheugen. Zo weet Romeijn zich nog te herinneren dat buiten het hotel van Feyenoord een erehaag van Celtic-supporters stond. "Die feliciteerden ons met de winst van de Europa Cup I. Dan gaat er wel wat door je heen. Dat is fantastisch", straalt Romeijn. "Ik zie het morgenavond ook wel zitten. Ik zie Feyenoord net als toen winnen. Ik denk een 2-1 zege."
Israël denkt dat Feyenoord een goede kans maakt: "Als je aan mij zou vragen wie de wedstrijd morgen zou gaan winnen, dan zeg ik Feyenoord. Dat team zit beter in elkaar dan Celtic. Fysiek heeft Celtic een behoorlijk elftal, maar ik denk dat Feyenoord voetballend beter is. Als Feyenoord de manier van spelen hanteert zoals in de competitie, dan is Feyenoord de favoriet voor dit duel."
Wat wordt volgens Israël de uitslag? "Het wordt 3-1. Geef het maar door!"