DEMONSTRATIE

Protestmars in Rotterdam tegen geweld in Gaza trok duizenden mensen

Demonstranten bij de protestmars 'Rotterdam voor Gaza'
Demonstranten bij de protestmars 'Rotterdam voor Gaza' © MediaTV
De protestmars in het centrum van Rotterdam tegen geweld in Gaza trok zondagmiddag zes- tot zevenduizend mensen. Tijdens de demonstratie zijn vijf personen gearresteerd. Dit gebeurde op het Stadhuisplein toen een klein aantal mensen de confrontatie zocht met pro-Israëldemonstranten.
De actie begon met sprekers op de Binnenrotte. Rond 16:00 uur kwam de groep in beweging voor een protestmars die tot 17:00 uur duurde. De demonstranten eisen een einde aan het geweld in Gaza en willen dat er een onmiddellijk staakt-het-vuren wordt ingesteld.
Van tevoren had de organisatie op Facebook opgeroepen om zoveel mogelijk rode kleding te dragen en een Palestijnse vlag mee te nemen. De vorige protestmars verliep zonder grote problemen. De organisatie maakte dit keer duidelijk dat discriminatie en geweld niet zou worden getolereerd en dat een confrontatie ongepast is.
Ook een aantal politici kwam af op de demonstratie. Onder anderen leden van DENK Rotterdam liepen mee in de protestmars.
Demonstranten bij de protestmars 'Rotterdam voor Gaza'
Demonstranten bij de protestmars 'Rotterdam voor Gaza' © JBMedia

Protestmars

De protestmars ging via een andere route dan de vorige keer, omdat de Erasmusbrug niet gebruikt mocht worden. Om die reden begon en eindigde de mars bij de Binnenrotte. De route van de protestmars ging bewust niet voor het Rotterdamse stadhuis langs, omdat daar een pro-Israëldemonstratie werd gehouden.
Bij de vorige demonstratie werd op 1500 deelnemers gerekend, maar dat bleken er uiteindelijk veel meer. Bij aanvang van de demonstratie van zondagmiddag dacht de organisatie dat er zo'n vijfduizend mensen op af waren gekomen. Vele demonstranten droegen een grote Palestijnse vlag met zich mee.
Demonstranten bij de Markthal
Demonstranten bij de Markthal © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl