NIEUWS

Schiedammer Jort rijdt rakelings langs spookrijder die op de A1 een dodelijk ongeval veroorzaakt

De ravage na de klap op de A1 zaterdagavond
De ravage na de klap op de A1 zaterdagavond © Brandweer Voorthuizen
Bij een ernstig ongeval met een spookrijder zijn zaterdagavond op de A1 bij Amersfoort twee zusjes uit Hilversum om het leven gekomen. Hun ouders raakten zwaargewond. De vier zaten in een auto die in volle vaart werd geraakt door een jonge spookrijder. Ook deze man kwam om het leven. Jort Laban uit Schiedam heeft het op dat moment nog niet door, maar hij en zijn vrouw kruipen door het oog van de naald: zij missen de spookrijder nét.
De spookrijder, naar later blijkt een 19-jarige man uit Roemenië, rijdt zaterdagavond iets na 22:00 uur op de A1 richting Apeldoorn. Jort Laban rijdt met zijn vrouw terug na een bezoek aan vrienden in Deventer. Hij rijdt op de A1 richting Hilversum en nadert knooppunt Hoevelaken. Daar wil hij de A1 verlaten en het klaverblad nemen richting de A28 naar Utrecht.
Terwijl hij zich gereedmaakt om van de linkerbaan naar rechts te schuiven richting de uitvoegstrook ziet hij plots twee koplampen opdoemen. Hij denkt even dat het een tegenligger is op de andere rijbaan. Dan gaat alles in een flits. Hij beseft dat de auto zich in zijn baan bevindt. Jort: "Ik toeterde, maar schoof sowieso al naar rechts op. We waren net op tijd een baan verder. De spookrijder kwam rakelings langs ons, ik voelde als het ware de luchtdruk veranderen. Maar we kwamen weg."
Het stel belt gelijk 112 en waarschuwt de politie. Zelf rijden ze verder richting Utrecht, Rotterdam en Schiedam. Jorts vrouw ziet al in de auto op P2000 dat de spookrijder vermoedelijk een ongeluk heeft veroorzaakt. Hoe ernstig het is, daar hebben ze geen weet van. De twee gaan naar bed. Jort schudt het gebeuren van zich af. Zijn vrouw ziet de hele nacht koplampen opdoemen.

Een heel gezin uiteengerukt

Als het echtpaar zondagochtend wakker wordt, wordt pas duidelijk hoe groot het drama is waar ze aan zijn ontsnapt. "Als je vandaag leest dat er twee zusjes van 12 en 14 jaar dood zijn, dan schrik je pas echt. Ik besefte ook opeens dat wij dat gezin nog maar een paar seconden voor het ongeval hebben ingehaald." Hij leeft in en in mee met de ouders die zwaargewond in het ziekenhuis liggen en uiteindelijk te horen gaan krijgen dat hun kinderen het niet gehaald hebben.

Door toeval gered

De Schiedammer heeft zondag met de politie gesproken. Die zoekt dashcambeelden die kunnen helpen bij het onderzoek naar het ongeval. Volgens de politie is uit gesprekken nog niets gebleken wat het gedrag kan verklaren van de Roemeen. Deze man kwam zelf ook om het leven. Voor Jort ging alles te snel om er iets over te kunnen zeggen. Hij schat dat de bestuurder zo'n honderd km/u reed en vermoedt dat de man nog maar net de A1 op was gedraaid, bij Amersfoort-Noord. Hij gelooft dat hij en zijn vrouw puur door toeval zijn ontkomen. "Eigenlijk realiseer je je te laat dat je met een spookrijder te maken hebt. Dat kwartje viel echt laat en alleen doordat we aan het uitvoegen waren, zijn we gered."

Wat kun je doen als je een spookrijder tegenkomt?

Wie zijn spookrijder en wat kun je doen als je er een tegenkomt op de weg? De NOS vroeg het de SWOV, het instituut dat onderzoek doet naar de verkeersveiligheid in ons land. Een grote groep automobilisten die bij dodelijke ongevallen door spookrijden betrokken is, zijn jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Het meest voorkomende type spookrit ontstaat als een bestuurder snel de weg opgaat via een afrit in plaats van een toerit, omdat hij of zij te vroeg of te laat afslaat. Een op de drie spookrijders is onder invloed van drugs of alcohol, of allebei. Er zijn volgens de politie geen aanwijzingen dat de Roemeen op de A1 onder invloed was, maar daar doet ze nog wel onderzoek naar. Automobilisten die een spookrijder tegenkomen of daar een vermoeden van hebben, krijgen het dringende advies om niet in te halen, rechts te blijven rijden en de spookrijder met lichtsignalen te waarschuwen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl