SCHAATSBAAN ROTTERDAM

Politiek wil dat Schaatsbaan Rotterdam gaat verhuizen

Klasgenoten Tugra (links) en Yexil
Klasgenoten Tugra (links) en Yexil © Erik Lemmers
Schaatsbaan Rotterdam zoekt al jaren naar een eigen, permanente plek voor zijn ijsvloeren, maar steeds tevergeefs. Tot deze week. Leefbaar Rotterdam en de VVD gaan de schaatsbaan helpen en het moet wel raar lopen wil dat niet lukken. De coalitiepartijen hebben het evenemententerrein aan de Zevenhuizerplas op het oog, de plek waar jaarlijks Culinesse wordt gehouden.
Ieder jaar tussen eind november en eind februari ontvangen ze 250 duizend schaatsers op hun tijdelijke 400 meterbaan en funbaan aan het Toepad in de Esch. Ze zijn naar eigen zeggen de enige van de 24 Nederlandse schaatsbanen die hun eigen broek kunnen ophouden en dus geen overheidssteun nodig hebben.
Robbert Wever, een van de initiatiefnemers van Schaatsbaan Rotterdam
Robbert Wever, een van de initiatiefnemers van Schaatsbaan Rotterdam © Rijnmond
De schaatsbaan op het terrein van hockeyclub Leonidas is al jaren een daverend succes sinds de start in 2013, en is volgens burgemeester Aboutaleb een icoon voor de stad, vergelijkbaar met de Markthal en de Erasmusbrug. Schaatsers komen vanuit de hele regio. Toch zitten Tijs Nederlof en Robbert Wever van de Schaatsbaan Rotterdam op hete kolen. De huidige opzet van het telkens opbouwen en afbreken rondom het hockeyseizoen, nekt op termijn het voortbestaan van de schaatsbaan.
“Dat kost ons jaarlijks ongeveer 200 duizend euro en die kosten nemen alleen maar toe naarmate het materiaal ouder wordt”, zegt Wever, destijds een van de initiatiefnemers van de schaatsbaan. “Bovendien heb je een verkort seizoen. Als de hockeyers er weer zijn, moeten wij eraf. Voor het naseizoen maakt mij dat niet zoveel uit, maar het schaatsseizoen begint eigenlijk al met de herfstvakantie, in oktober.”

'Situatie tussen hockeyclub en schaatsbaan schuurt'

Schaatsbaandirecteur Nederlof vult aan: “De situatie tussen de hockeyclub en de schaatsbaan begint ook steeds meer te schuren. Wij gaan op een gegeven moment de ijsbanen opbouwen. Het complex ziet er op z’n Rotterdams gezegd dan uit als een teringzooi. De hockeyers krijgen in november te horen dat ze nog maar een paar velden hebben om op te trainen, want de andere velden worden in beslag genomen door de schaatsbaan, en speel je thuiswedstrijden maar bij Victoria."
"Dit is al tien jaar zo en de fricties nemen toe. We worden af en toe zo in het nauw gedreven door de situatie hier, dat het gevolgen heeft voor alles en iedereen die dit verhaal lief is.”
Tijs Nederlof, de directeur Schaatsbaan Rotterdam, merkt dat de situatie tussen de schaatsbaan en de hockeyvereniging steeds meer schuurt.
Tijs Nederlof, de directeur Schaatsbaan Rotterdam, merkt dat de situatie tussen de schaatsbaan en de hockeyvereniging steeds meer schuurt. © RIjnmond
Daarom willen beiden een eigen vaste, permanente plek waar de ijsvloeren langer kunnen liggen. De afgelopen jaren legden ze contact met het VVD-raadslid Dieke van Groningen en spraken ze met ambtenaren van Stadsontwikkeling en de (vorige) wethouder over een verhuizing, maar tot een doorbraak kwam het niet. Een stuk grond vinden dat geschikt is voor Schaatsbaan Rotterdam is niet makkelijk, nog los van het ruimtegebrek in de stad.

Kip-ei-verhaal

Het moet niet alleen groot genoeg zijn (grofweg 100 bij 200 meter), maar ook goed toegankelijk zijn met het openbaar vervoer en redelijk vlak zijn, zodat een ijsvloer relatief eenvoudig aan te leggen is. Een van de mogelijke locaties – een parkeerterrein van Rotterdam The Hague Airport – viel af: het was niet vlak genoeg.
“De ambtenaren vroegen om een concreet en goed onderbouwd plan”, vertelt Nederlof over de gesprekken met de gemeente. “Maar je kunt niet zo’n plan maken als je niet weet waar je komt te staan. Je komt niet verder dan wat schetsen.”
VVD-raadslid Dieke van Groningen heeft de zorgen van de schaatsbaan neergelegd bij de huidige wethouder
VVD-raadslid Dieke van Groningen heeft de zorgen van de schaatsbaan neergelegd bij de huidige wethouder © Rijnmond
Het lijkt op een kip-ei-verhaal. Hoe doorbreek je de patstelling? Van Groningen: “Ik ben gaan praten met een paar ambtenaren en vroeg ze om mee te denken. Ik heb de zorgen van Schaatsbaan Rotterdam ook neergelegd bij de nieuwe wethouder die bezig was om een visie te ontwikkelen voor dit gebied.”

Oostflankplannen

Die nieuwe wethouder is Chantal Zeegers (D66) en de visie gaat over de Oostflank, het gebied tussen Prins Alexander en Zuidplein. In die strook ten oosten van Rotterdam worden de komende decennia dertigduizend woningen gebouwd en wordt onder meer een nieuwe stadsbrug gerealiseerd tussen De Esch en de Veranda.
Dit megaproject heeft grote gevolgen voor alles en iedereen in het gebied. Volkstuincomplexen verdwijnen (Kweeklust in de Esch en Ommoord in de Alexanderpolder) en sportverenigingen worden verplaatst. De ontwikkeling van deze visie bevindt zich in de eindfase; de gemeenteraad stemt er vermoedelijk eind dit jaar over.
Begin vorige week vertelden meer dan zestig mensen aan de gemeenteraad wat ze van de Oostflankplannen vonden. Het was hun laatste kans invloed uit te oefenen op de definitieve plannen. Deze woensdag bespreekt de gemeenteraad al deze zienswijzen en mogelijk leidt dat nog tot een allerlaatste aanpassing.

'Alsof we niet bestaan''

Robbert Wever was vorige week dinsdag een van die insprekers. Het was voor hem erop of eronder. “Wij werden in die Oostflankplannen helemaal niet genoemd, alsof we niet bestaan. En dat terwijl we een tekening hadden gemaakt met een permanente plek voor ons op het terrein van het naastgelegen Kweeklust, inclusief parkeerruimte. Maar die is door de ambtenaren van tafel geveegd.”
Zijn doel was één zinnetje in het plan te krijgen: ‘De gemeente zoekt een permanente plek voor de schaatsbaan’, waarmee de toekomst van Schaatsbaan Rotterdam veiliggesteld zou zijn. De woorden van Wever raakten een snaar bij de luisterende raadsleden. Niet alleen bij Van Groningen, maar ook bij Vanessa Bruin en Benvenido van Schaik van Leefbaar Rotterdam.
“Ik vind het fantastisch dat deze ondernemers hun nek uitsteken en iets cruciaals hebben neergezet in de stad wat bijdraagt aan een betere gezondheid en laagdrempelig is voor elke Rotterdammer met een kleine portemonnee”, zegt Van Groningen. “Dan denk ik: dit is een win-win. Ik vond het daarom verdrietig dat de schaatsbaan niet werd genoemd in de Oostflankplannen.”

'Het momentum is daar'

Bruin: “Ik tikte Benvenido aan, en ik zag dat zijn oogjes begonnen te glinsteren. Al jaren spreekt hij over een permanente schaatsbaan in Rotterdam, en dit was hét moment. Met de Oostflankplannen hadden we ons haakje om in actie te komen.”
Raadslid Vanessa Bruin (Leefbaar Rotterdam) vindt het momentum daar om naar een vaste locatie te kijken
Raadslid Vanessa Bruin (Leefbaar Rotterdam) vindt het momentum daar om naar een vaste locatie te kijken © Rijnmond
“Als het kennelijk in de Oostflank niet kan”, vult Van Groningen aan, “dan moet er iets anders komen. Het momentum is daar.”

Evenemententerrein Nesselande

Het is daarna snel gegaan. Het oog van de raadsleden viel op het evenemententerrein in Nesselande bij de Zevenhuizerplas. Ieder jaar wordt daar Culinesse gehouden, een muziek- en culinair festival. De rest van het jaar wordt het terrein nauwelijks gebruikt. Het terrein kwam anderhalf jaar geleden ook al in het vizier van de schaatsbaan, die het aankaartte bij de gemeente, maar het idee stierf om onduidelijke redenen een stille dood.
Een herkansing dus, want het terrein voldoet aan alle eisen. Nederlof: “Het is goed bereikbaar met het OV. Het is weliswaar in een uithoek van de stad, maar dat biedt kansen. De ligging is prachtig, dus we waren en zijn er enthousiast over.”
De gemeentepolitiek is nu aan zet om de woorden om te zetten in daden. “We hebben aan wethouder Zeegers gevraagd of Nesselande een optie kan zijn”, zegt Van Groningen. “Wie gaat over dit terrein? Hoeveel evenementen zijn er per jaar? Kortom: hoe intensief wordt het terrein gebruikt? Volgens mij valt dat wel mee, en, volgens mij kan Culinesse prima doorgaan met een schaatsbaan ernaast.”

Seinen op groen

Bruin en Van Groningen denken dat de kans groot is dat de seinen op groen komen te staan voor het terrein in Nesselande. Ze zijn er zeker van dat er een raadsmeerderheid te vinden is voor het idee, maar ze willen nog wel een slag om de arm houden. De permanente plek voor de schaatsbaan lijkt zó logisch, dat beide raadsleden willen weten waarom er dan niet eerder voor gekozen is. En misschien kan een verhuizing niet vanwege de stikstofcrisis, sombert Wever.

Seizoen 25-26

Maar stel dat het toch lukt, die kans is dus volgens beide raadsleden aanzienlijk. De ogen van directeur Nederlof gaan glinsteren.
“We gaan dan een 2.0-versie neerzetten van wat we nu hebben. De 400 metertunnel – die we zelf hebben bedacht en uniek is in de wereld – blijft, maar we maken hem breder: van dertien naar zestien meter, zodat je rondom kunt lopen en je kleinkind kunt zien schaatsen. En bij een evenement kunnen we naar wens delen van de baan weghalen, zodat er een arena ontstaat voor een evenement.”
De vier zijn optimistisch. In het ideale scenario kan Schaatsclub Rotterdam in het seizoen 25-26 zijn deuren openen op de nieuwe, permanente plek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl