AANSLAGENGOLF

Na vierde aanslag op Vlaardingse loodgieter, sluit de burgemeester zijn bedrijfspand en twee woningen

Derde aanslag bij loodgieter in Koninginnestraat Vlaardingen
Derde aanslag bij loodgieter in Koninginnestraat Vlaardingen © MediaTV
Zijn pick-up trucks worden opgeblazen, de ruiten van zijn bedrijf ingeslagen en afgelopen week ernstig beschadigd met een explosief. Na de vierde aanslag op de auto's en panden van een Vlaardingse loodgieter, heeft burgemeester Bert Wijbenga zijn huis, zijn bedrijf en het huis naast zijn bedrijf gesloten. Volgens bronnen woont er familie van de loodgieter in de woning naast het bedrijfspand.
De loodgieter is met zijn zwarte pick-ups een bekend gezicht in Vlaardingen. Het bedrijf zit sinds 1976 aan de Koninginnestraat. Die is met een extra straatnaambord ludiek omgedoopt tot het Ron van Uffelenplein, en 'Plumbers Boulevard'.
Begin april dit jaar werd voor het eerst een van de pick-up trucks van de loodgieter opgeblazen. De wagen stond aan de Gretha Hofstralaan in Vlaardingen, waar de man woont. Iemand zou een ruit hebben ingeslagen en een explosief naar binnen hebben gegooid.
Een van de twee opgeblazen pick-up trucks van de Vlaardingse loodgieter
Een van de twee opgeblazen pick-up trucks van de Vlaardingse loodgieter © FlashphotoNL

Ravage in de Koninginnestraat

Een paar dagen later werd een andere pick-up truck op dezelfde manier opgeblazen. Die wagen stond in de straat van het bedrijf van de loodgieter: de Koninginnestraat. De ravage daar was enorm en het huis naast de geparkeerde auto raakte zwaar beschadigd. Brokstukken van de pick-up kwamen zelfs op het dak terecht. Ook een auto die achter de pick-up geparkeerd stond, liep forse schade op.
Net als bij de vorige aanslag, werd ook bij deze pick-up truck waarschijnlijk een ruit ingetikt en een explosief naar binnen gegooid.
Die nacht werd ook een aantal ramen vernield van het bedrijfspand van de loodgieter, enkele tientallen meters verderop in de straat. De politie hing na de tweede aanslag op meerdere plekken camera's op.
Het huis naast de pick-up raakte zwaar beschadigd door de explosie
Het huis naast de pick-up raakte zwaar beschadigd door de explosie © MediaTV
Daarna bleef het stil, tot Sinterklaasavond. Op 5 december ging een explosief af bij een huis in de Oosterdwarsstraat, om de hoek van de Koninginnestraat. Daar zou een bus van de loodgieter voor de deur hebben gestaan. De bewoners van het huis waren thuis, maar raakten niet gewond. Drie dagen later was het bedrijfspand in de Koninginnestraat doelwit van een explosie. Even voor 20:00 uur vernielde een explosie de voordeur en de ramen van het pand.

Camera's en woningsluitingen

Bij geen van de aanslagen raakten mensen gewond. De politie onderzoekt de verbanden, maar heeft nog niemand aangehouden.
De burgemeester van Vlaardingen, Bert Wijbenga, neemt de aanslagen hoog op. Hij heeft de woning van de loodgieter in de Gretha Hofstralaan, het bedrijfspand aan de Koninginnestraat en het naastgelegen huis per direct gesloten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl