nieuws

Dragan loopt dagelijks een halve marathon om al het corona-afval op te halen

De afvalberg van het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel is door corona met maar liefst 500 procent gestegen. Doktoren en verpleegkundigen op de corona-afdeling moeten zich meerdere keren per dag verkleden. De gebruikte wegwerpmondmaskers en schorten worden apart opgeslagen in veilige gesealde emmers.
Om dit afval weg te brengen, lopen facilitaire medewerkers elke dag een halve marathon. Ze dragen dagelijks zo'n 100 corona-emmers naar een volle zeecontainer, die vervolgens weer naar de afvalverwerker in Dordrecht gaat. Daar worden de emmers onmiddellijk vergast en verbrand.
Milieu-coördinator Monica Vriendts legt uit: "Het afval is mogelijk besmettelijk, we willen niet dat een andere partij er nog mee in aanraking komt. Dat kan gevaarlijk zijn." Ze vertelt dat het afval een speciale deksel krijgt. "Dat gaat er nooit meer af. Dat moet ook op een speciale manier worden vastgeklikt. Stel dat dit vat terecht komt in een ongeluk, dan nog blijft de deksel erop zitten."
Dragan Dubajic en zijn collega's van de 'transportdienst' lopen dagelijks kilometers extra om alle afval-emmers tijdig op te halen. Op de stappentellers is te zien dat hij en zijn collega's nu dagelijks zo'n 22 kilometer lopen.
De werklast is daarmee enorm gestegen, maar ze doen het graag. Dragan: "Je weet waarvoor je het doet. We doen het extra werk héél graag voor ons zorgpersoneel."

Zorgbonus

Minister Hugo de Jonge beloofde het zorgpersoneel een bonus van 1000 euro voor hun inzet tijdens de coronaperiode. De minister heeft een lijst gemaakt met beroepen die onder de regeling vallen.
Verpleegkundigen en bijvoorbeeld schoonmakers krijgen deze bonus wel, maar veel facilitaire medewerkers vallen buiten deze regeling. Als Monica zou mogen beslissen, krijgen ook zij zo'n bonus. "Ze verdienen het absoluut. Daarom hebben we de bonus ook aangevraagd voor al het personeel."