nieuws

Rotterdams protest tegen aanval op Gazastrook

ROTTERDAM - Enkele honderden mensen hebben in Rotterdam gedemonstreerd tegen de aanval van Israël op de Gazastrook. Minstens 770 Palestijnen zijn in de laatste twee weken door Israel gedood, waaronder honderden vrouwen en kinderen.
Het protest begon voor de trappen van het stadhuis. Een deel van de betogers hield daar het vrijdaggebed. Vanaf het stadhuis liep de groep met spandoeken en Palestijnse vlaggen naar het Schouwburgplein. Onderweg sloten steeds meer mensen zich bij de demonstranten aan. Zij schreeuwden dat Palestina vrij moet zijn en dat Israëliers terroristen zijn.
Op het plein volgden toespraken. Ook staken mensen er een Israëlische vlag in brand. Op het einde riepen de betogers de westerse leiders op om achter het Palestijnse volk te gaan staan. Het protest, waar naar schatting een kleine vijfhonderd mensen op af kwamen, verliep volgens de politie verderrustig.
Vorige week was er ook een protestbijeenkomst in Rotterdam. Daar kwamen toen minder betogers op af. In Den Haag kwamen vrijdagochtend driehonderd demonstranten naar het Plein om juist Israël te steunen.
Stedenband Vlaardingen
Palestijnse Vlaardingers hebben de gemeente gevraagd om de stedenband met de Tsjechische plaats Moravska Trebova op te zeggen. Ze zijn boos op Tsjechië omdat dat land als voorzitter van de Europese Unie weigert om de Israelische inval in de Gazastrook te veroordelen.
Aan Palestijnse kant is het aantal doden opgelopen tot zeker 770. Ruim drieduizend mensen raakten gewond. Aan Israëlische kant zijn na dertien dagen oorlog veertien personen omgekomen, elf militairen en drie burgers. Vrijdag nog werden zes leden van een Palestijnse familie, onder wie vier kinderen, gedood in het vluchtelingenkamp Jabaliya bij Gaza-stad.
foto: Vluchtende Palestijn met kind in Gaza, Verwoesting in Gaza, Vlaardings protest & demonstratie in Rotterdam