KOU

Sander de Kramer brengt tienduizend kachels naar Oekraïne: 'Rijnmonders redden levens Oekraïners'

Sander de Kramer (links) bij de eerste zending kachels die per touringcar naar Oekraïne werd gebracht
Sander de Kramer (links) bij de eerste zending kachels die per touringcar naar Oekraïne werd gebracht © Eigen foto
Hij lijkt zelf nog beduusd over het enorme succes van zijn Oekraïne-actie. Wat begon als een kleinschalig project om vierhonderd gaskachels naar Oekraïne te brengen, is binnen een paar weken uitgegroeid tot een mega-operatie. Rotterdammer Sander de Kramer wil nog voor de kerst 10 duizend kachels afleveren in het steenkoude Oekraïne.
Inmiddels steekt De Kramer twintig uur per dag in zijn Oekraïne-actie, en kan hij ontroerd raken door de reacties die hij krijgt op zijn donatiesite. Van de man die kort voor zijn euthanasie liet weten al z’n geld te zullen doneren, tot het 10-jarige jongetje dat duizend euro wil geven. Hij hoopt het hele bedrag in te zamelen door deze hele winter in korte broek te blijven lopen.

Bombardement Rotterdam

“Rijnmonders slaan aan op de actie”, zegt De Kramer. “Ik merk dat het ook te maken heeft met het bombardement van de stad in de Tweede Wereldoorlog. De kinderen van de mensen die het hebben meegemaakt, kennen de verhalen van hun ouders over een platgebombardeerde stad en de kou tijdens de hongerwinter die later volgde. Dat maakt ze extra solidair met de Oekraïners.”
De Kramer bracht eind vorige maand de eerste gas- en houtkachels naar het land. Na de nodige media-aandacht ging het hard met de actie ‘Kachels voor Oekraïne’. Inmiddels rijden dagelijks een paar vrachtwagens naar het door oorlog getroffen land. Niet alleen met kachels, maar ook met de bijbehorende gasflessen. Het lokale Rode Kruis zorgt ervoor dat de gasflessen de hele winter worden bijgevuld.
Er zijn ook vijf ziekenhuizen die door de kachels verwarmd worden, en honderd tenten waardoor niet alleen patiënten in de warmte zitten, maar waardoor ook levensreddende operaties uitgevoerd kunnen worden. "Heel veel Rijnmonders hebben ervoor gezorgd dat er Oekraïense levens gered worden."
‘Kachels voor Oekraïne’ heeft in de hele Benelux bijna alle beschikbare apparaten opgekocht. Uit Spanje wist De Kramer nog vierduizend kachels extra te regelen.
De Rotterdammer en zijn twintig vrijwilligers willen de komende weken ook kachels bezorgen in het oostelijk deel van Oekraïne, daar waar de oorlogsstrijd hevig woedt.
“In steden als Charkov, Cherson en Donetsk zijn complete flatgebouwen door de Russen kapotgeschoten. Huizen en gebouwen hebben geen ramen meer. En dat terwijl de temperatuur in de winter kan dalen tot een dikke min 20 graden.”
Sander de Kramer tijdens zijn eerste bezoek aan Oekraïne
Sander de Kramer tijdens zijn eerste bezoek aan Oekraïne © Eigen foto
De laatste kachels bezorgt De Kramer zelf; zijn gezin zal het tijdens de kerst zonder hem moeten doen. Over een week vertrekt hij, om op 27 december weer in Rotterdam terug te keren.
“Ik denk steeds aan weduwe Julia, die haar man verloor aan de oorlog. Toen ik haar en haar kleine dochtertje een kachel kwam brengen, begon ze te huilen. Niet vanwege die kachel. Ze was zó blij dat er nog steeds aan de Oekraïners wordt gedacht.”
Doneren aan de actie van Sander de Kramer kan nog steeds. Ga naar de actiepagina.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl