HARINGVLIETBRUG

Haringvlietbrug (en daarna ook Heinenoordtunnel) gaat dicht: deze 5 dingen moet je weten

De Haringvlietbrug (l) en de Heinenoordtunnel (r)
De Haringvlietbrug (l) en de Heinenoordtunnel (r) © Paul van Baardwijk/Rijnmond
Het zuiden van onze regio maakt zich op voor een onzekere zomer. Met de afsluitingen van eerst de Haringvlietbrug en daarna de Heinenoordtunnel zitten veel mensen in de rats. Met hoeveel extra reistijd naar mijn werk krijg ik te maken? Kan mijn schoonmoeder nog wel op ons kind passen? Veel mensen hebben nagedacht over oplossingen en ook Rijkswaterstaat heeft voorbereidingen getroffen om gedupeerden zoveel als mogelijk te helpen. Daarom zetten we vijf dingen voor je op een rij die handig zijn om te weten.

1. Wat gaat er deze zomer precies gebeuren?

Het eerste wat staat te gebeuren is het vervangen van de klep van de Haringvlietbrug. Die is nodig aan vervanging toe, evenals alle technische installaties en bijbehorende systemen. De gevolgen van de ouderdom van de klep waren al bijna twee jaar merkbaar, doordat de maximumsnelheid op de Haringvlietbrug al die tijd op 50 kilometer per uur lag. Ook ging de brug de afgelopen maanden niet meer open voor de scheepvaart.
Animatie over de werkzaamheden aan de Haringvlietbrug
Ook de Heinenoordtunnel wordt flink onder handen genomen. Dat merkte je de afgelopen maanden al door de regelmatig terugkerende weekendafsluitingen van de tunnel. Net als bij de Haringvlietbrug worden de technische installaties en de besturingssystemen vervangen. Ook komt er een zogenoemd middentunnelkanaal. Deze afgesloten ruimte tussen de twee tunnelbuizen wordt de vluchtroute. Omdat de tunnel relatief breed is, verandert door de komst van dit middentunnelkanaal niets aan het aantal rijstroken: drie door de ene en drie door de andere tunnelbuis.
Animatie over de werkzaamheden aan de Heinenoordtunnel

2. Wanneer speelt dit precies?

Haringvlietbrug: van vrijdag 9 juni 22:00 uur tot vrijdag 4 augustus 23:00 uur (acht weken)
Heinenoordtunnel: van zaterdag 5 augustus 01:00 uur tot maandag 7 augustus 01:00 uur gaat het alleen om de tunnelbuis richting het zuiden, maar direct daarna gaat de tunnel in beide richtingen dicht tot vrijdag 1 september 05:00 uur (vier weken).
N59: in dezelfde periode als de afsluiting van Heinenoordtunnel gaat op Goeree-Overflakkee ook de N59 tussen knooppunt Hellegatsplein en afslag Den Bommel dicht. De doorstroming wordt verbeterd. Ook aan de veiligheid van de weg wordt gewerkt.
Dit stuk van de N59 gaat op de schop
Dit stuk van de N59 gaat op de schop © Rijnmond

3. Wat zijn de gevolgen?

De impact wordt groot, waarschuwde Rijkswaterstaat eerder al. Het advies was dan ook maanden geleden al: werk zoveel mogelijk thuis. Voor mensen die toch op pad moeten, zijn er wel alternatieven.
Wegverkeer: linksom omrijden via de Haringvlietdam (N57) of rechtsom via de Moerdijkbrug (A16). De Kiltunnel bij Dordrecht is gedurende deze periode tolvrij.
Openbaar vervoer: de busverbindingen tussen Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard en Rotterdam worden aangepast. Connexxion heeft een op een rij gezet wat er precies verandert tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug en hoe het verloopt als de Heinenoordtunnel dicht is.
Ponten: (brom)fietsers, voetgangers en landbouwverkeer kunnen tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug gebruikmaken van een pont. Die vaart tussen Numansdorp en recreatiegebied Hellegatsplein. Voor een overzicht van de vertrektijden kijk je op de website van Rijkswaterstaat. De afsluiting van de Heinenoordtunnel heeft geen gevolgen voor (brom)fietsers en voetgangers. Zij kunnen gebruik blijven maken van de tunnel.
Scheepvaart: de hoge scheepvaart kan de Haringvlietbrug niet passeren tijdens de opknapbeurt. De omleidingsroute gaat via het Spui, de Oude Maas en de Dordtse Kil. De lage scheepvaart kan de brug wel passeren. De afsluiting van de Heinenoordtunnel heeft geen gevolgen voor de scheepvaart.

4. Wat wordt er gedaan om de acute zorg te waarborgen?

Rijkswaterstaat heeft een paar miljoen uitgetrokken om extra kosten die aanbieders van acute zorg maken te betalen. Zo zetten ambulancediensten en huisartsenposten in de regio extra personeel en vervoer in. Ook komt bij het ziekenhuis in Dirksland overdag een Mobiele Intensive Care Unit te staan om patiënten, in geval van nood, te kunnen vervoeren naar het Erasmus MC in Rotterdam.
Rijkswaterstaat zegt gedurende de afsluitingen in de gaten te houden of de getroffen maatregelen werken en past waar nodig iets aan.
Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland
Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland © Rijnmond

5. Zijn we na de zomer van alle misère af?

Nee, helaas is dan nog lang niet alles klaar. Tot het einde van het jaar gaat de Heinenoordtunnel nog meerdere weekenden dicht, net zoals de afgelopen maanden. Ook aan de Haringvlietbrug wordt nog gewerkt en dat zorgt voor meerdere avond- en nachtafsluitingen. Kijk voor de actuele planning op de website van Rijkswaterstaat.
Ook in 2024 wordt nog gewerkt, met name aan de Heinenoordtunnel. Het gaat tot en met december 2024 om meerdere nachtafsluitingen, soms een weekendafsluiting en in de zomer gaat het opnieuw om een volledige afsluiting van enkele weken. De werkzaamheden aan de Haringvlietbrug moeten in 2023 zijn afgerond, dus daar krijg je volgend jaar niet meer mee te maken.
Rijnmond maakt verhalen van mensen die getroffen worden door de afsluitingen van de tunnel en de brug. Krijg jij er ook last van, op welke manier dan ook? Of ken je iemand die ergens tegenaan loopt en zouden wij dat verhaal mogen vertellen? Dan horen we dat graag. Stuur een mail naar gerben.solleveld@rijnmond.nl.