nieuws

'Olie opruimen in Botlekgebied duurt nog weken'

Maritieme dienstverlener HEBO is ingeschakeld om de olie op te ruimen.
Maritieme dienstverlener HEBO is ingeschakeld om de olie op te ruimen. © Media TV
"Het is een kwestie van weken voor de olie weg is", zegt havenmeester René de Vries maandagochtend op Radio Rijnmond. Afgelopen weekeinde botste een schip tegen een steiger, waardoor er 220 ton stookolie de Derde Petroleumhaven in Rotterdam in lekte.
Van de ruim 200 ton olie die gelekt is, is maandagmiddag ongeveer 100 ton geruimd.

Schoonmaken haven en schepen


"Met maximale inzet proberen we de olie uit het havenwater te krijgen en de schepen te reinigen", zegt De Vries. "We gaan vooral door waar we
mee zijn begonnen."
Het havenbedrijf Rotterdam geeft prioriteit aan het schoonmaken van het havenwater en de verontreinigde schepen. Daarmee kan de logistieke keten weer op gang komen.
Maritieme dienstverlener HEBO is toen ingeschakeld om de olie op te ruimen. Er wordt sindsdien onder meer gebruik gemaakt van drijvende oliebarrières om de olie tegen te houden. HEBO is maandag met zes tot acht vaartuigen bezig om de olie te verwijderen.

Havens gesloten


Verschillende
in de regio zijn sinds zaterdagavond gesloten, om te voorkomen dat deze havens besmeurd raken met olie. Maandag wordt gekeken of deze weer open kunnen. Ook is er sinds zondagavond een wasstraat ingericht voor schepen, zodat die met heet water onder hoge druk olievrij gemaakt kunnen worden. Inmiddels zijn daar drie schepen schoongemaakt. Later wordt bij boei 66 in het Botlekgebied de wasstraat voor zeeschepen geopend, om in totaal vijftien vervuilde zeeschepen schoon te maken.
"Kortom, we zijn met maximale inzet bezig het een en ander weer schoon te krijgen", zegt De Vries. "Het is niet makkelijk. Het is langdurig en tijdrovend, maar we doen het wel."
Doordat er zoveel olie in het water zit, bestaat ondanks de maatregelen de kans dat sommige schepen een randje olie op hun romp mee vervoeren. "Het ligt op dit moment aan de mate van vervuiling of schepen mogen vertrekken. Als er risico is dat een schip grootschalige vervuiling over een gebied gaat verspreiden door er doorheen te varen, zeggen we nee."
Het in- en uitvaren van de 3e Petroleumhaven en Geulhaven kan alleen met toestemming van de Havenmeester. Om te voorkomen dat de olie zich verspreidt, heeft het Havenbedrijf Rotterdam oliewerende schermen geplaatst.

Haveninfrastructuur schoongemaakt


Volgens het Havenbedrijf is inmiddels de helft van de gelekte olie opgeruimd. Na het schoonmaken van het havenwater en de schepen, wordt de schoonmaak van de verontreinigde haveninfrastructuur opgepakt. Dat wil zeggen dat steigers, glooiingen, oevers en taluds worden schoongemaakt. Ook dit werk wordt uitgevoerd door HEBO. Dit zal naar verwachting tenminste enkele weken in beslag nemen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl