SCHIETDRAMA ROTTERDAM

Meerdere meldingen over schutter Fouad L. bij Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Fouad L. wordt geblinddoekt afgevoerd door leden van het arrestatieteam
Fouad L. wordt geblinddoekt afgevoerd door leden van het arrestatieteam © Flashphoto
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft dit jaar meerdere meldingen gekregen over student Fouad L. van het Erasmus MC. Het is niet duidelijk wat de meldingen inhouden. Fouad L. schoot twee weken geleden drie mensen dood: zijn buurvrouw en buurmeisje en in het Erasmus MC een docent.
IGJ-woordvoerder Mariël van Dam bevestigt dat er eerder dit jaar meerdere meldingen binnen zijn gekomen. Maar ze doet geen uitspraken om hoeveel meldingen het gaat, wie ze gedaan heeft en wanneer ze zijn gedaan. "We kunnen niets zeggen zolang het onderzoek loopt."

Binnen enkele minuten drie mensen dood

Fouad L. zaaide op donderdag 28 september dood en verderf op twee locaties in Rotterdam. Eerst schoot hij zijn 39-jarige buurvrouw Marlous en haar 14-jarige dochter Romy dood in hun huis aan het Heiman Dullaertplein, daarna stak hij zijn eigen huis in brand. Vervolgens sprong hij op zijn motor en reed op hoge snelheid naar het Erasmus MC aan het Molewaterplein. Hij ging de faculteit Geneeskunde in, zocht praktijkdocent en huisarts Jurgen op en schoot ook op hem. De man bezweek niet lang daarna aan zijn verwondingen.
Al snel werd voor veel mensen duidelijk wie de verdachte was van het bloedbad: Fouad L. Deze student Geneeskunde zat na tien jaar, waarin hij meerdere keren studievertraging opliep, aan het einde van de rit. Hij had al zijn studiepunten binnen, maar kreeg met het zicht op de finish zijn diploma niet. De examencommissie van het Erasmus MC was door het Openbaar Ministerie (OM) gewaarschuwd dat L. veroordeeld én een keer vrijgesproken was voor dierenmishandeling. L. moest eerst een psychologisch onderzoek ondergaan vóór er gesproken ging worden over een diploma-uitreiking.
De verdachte heeft zijn buurvrouw doodgeschoten, en stichtte brand.
De verdachte heeft zijn buurvrouw doodgeschoten, en stichtte brand. © MediaTV

Onvoldoende tijdens zijn stage: 'Jij kan geen arts worden'

Of het OM in het geval van Fouad L. naast het Erasmus MC ook de inspectie heeft ingeseind, wil woordvoerder Mariël van Dam niet zeggen. Een melding bij de IGJ kan worden gedaan door patiënten of familie, zorgprofessionals, zoals collega's of leidinggevenden, en bijvoorbeeld door justitie. Hoe L. bekend stond op zijn opleiding is vooralsnog niet bekend. Het Erasmus MC doet er het zwijgen toe.
Wel verklaarde een collega-huisarts van de omgekomen docent eerder bij Rijnmond dat een medewerker in zijn praktijk als stagebegeleider in een Rotterdams ziekenhuis Fouad L. had leren kennen. "Zij had direct al het idee 'jij kan geen arts worden, want je kan niet met mensen omgaan'. Ze heeft hem vervolgens een onvoldoende gegeven."
Onbekend is wie de meldingen over het functioneren van Fouad L. bij de inspectie heeft gedaan (archieffoto)
Onbekend is wie de meldingen over het functioneren van Fouad L. bij de inspectie heeft gedaan (archieffoto) © Rijnmond

'He's just weird'

Heeft deze onvoldoende dan misschien tot een officiële klacht geleid? Ook daar wil de inspectie niet op antwoorden. Dat L. al zijn studiepunten ondanks de onvoldoende toch had behaald, staat wel vast. Zelf beschreef hij op 5 augustus dit jaar op internetforum 4Chan hoe zijn docenten volgens hem over hem spraken: "i dunno hes just weird'...teachers legit put that in the reports: he does everything right but hes just weird, he creeps us out when he does X, Y, Z."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl